Slovenija
47 ogledov

Zapade lahko tudi do 80 cm snega

Cesta PIC
Danes rahlo sneženje, za jutri rdeči in oranžni alarm. Lokalno lahko zapade tudi do 80 centimetrov snega.

Od četrtka zjutraj do sobote zjutraj bo v vzhodni polovici Slovenije padlo od 40 do 60, lokalno pa do okoli 80 centimetrov snega. Močan veter bo prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države. Orkanska burja na Primorskem pa bo med drugim lahko povzročila tudi do tri metre visoke valove, opozarjajo na Arsu.

Arso je za jutri zaradi močne burje izdal opozorilo za rdečo stopnjo ogroženosti za zahodni del Slovenije, za petek pa tudi za južni in severovzhodni del Slovenije.

Dars bo ceste začel posipavati ob prvem sneženju

Na Darsu prvo sneženje pričakujejo okoli 5.30 in takrat naj bi prve ekipe že posipale ceste, ko bo na cestišču dovolj snega, pa bodo tudi spustile pluge. Najbolj naj bi snežilo na mariborskem in novomeškem območju ter v Prekmurju. Po ocenah, ki jih Agencija RS za okolje pripravlja za Dars, naj bi skupno na območju Maribora padlo okoli 80 centimetrov, okoli 70 centimetrov naj bi padlo tudi na širšem novomeškem območju in v Prekmurju.

opozorilo | Avtor: Arso Arso

Nastajali bodo zameti

Sneženje se bo krepilo v četrtek čez dan, še posebej pa v noči na petek in bo lahko predvsem v vzhodni polovici Slovenije vztrajalo tudi še večji del petka. Krepil se bo tudi severovzhodni veter. Burja na Primorskem bo zelo močna. Najmočnejši sunki bodo v tem času lahko presegali hitrost 120 kilometrov na uro. Po podatkih Arsa so na Primorskem podobne hitrosti nazadnje izmerili februarja 2012.

Predvsem v noči s četrtka na petek in v petek bo močan veter prenašal suh novozapadli sneg in gradil zamete v velikem delu države.

Če se le da, uporabite javni prevoz

Ob napovedanem obilnem sneženju v oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana (MOL) opozarjajo, naj se ljudje izogibajo uporabi osebnih vozil in naj se raje poslužujejo javnega prevoza. Če je pot z osebnim vozilom nujna, naj preverijo, ali imajo ustrezno zimsko opremo ter ali jo znajo namestiti. Ob tem naj bodo pripravljeni na zastoje, zato je priporočljivo imeti poln rezervoar goriva, odejo in toplo pijačo.

Če pride do zastoja, svetujejo, naj ljudje ustavijo vozilo ob robu cestišča tako, da bo omogočen prevoz intervencijskih vozil in plugov. Poleg tega naj avtomobile parkirajo tako, da bodo lahko nemoteno plužili ceste.

Ste naleteli na zanimiv zimski prizor? Posnetke in fotografije nam lahko pošljete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 3
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 16:36 04.februar 2015.

    Ah, kakšna panika. No jaz pa napovedujem, da bo padlo tudi do 200 cm snega. Ampak, poudarek je na besedi do :)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:40 04.februar 2015.

    no sneg je vseen bolj predvidljiv kot pa korupcija na DARS-u.

  • nostradamus 10:48 04.februar 2015.

    denar ki je namenjen zimski sluzbi se je v letih milih zim brez snega tudi stopil tako kot vse na darsu miljoni so poniknili pri izgradnji in vzdrzevanju avtocestnega kriza se je komu kaj zgodilo je mar kdo odgovarjal?? sedaj ...prikaži več pa ko pade 20cm snega panika in halooo ?