Slovenija
6347 ogledov

Po vsej državi kaos zaradi snega, ponekod ga je zapadlo več deset centimetrov

Sneg na Ljubljanskih ulicah.
1/6
Anže Petkovšek Kidanje in pluženje snega na Ljubljanskih ulicah.
Največ snega je zapadlo na Gorenjskem, Notranjskem in Koroškem. Na Koroškem je več kot 600 odjemalcev ostalo brez električne energije. Na cestah previdno.

Največ snega je ponoči zapadlo na Gorenjskem, Koroškem in Notranjskem. Snežna odeja se je ponekod zvišala za najmanj dvajset centimetrov. V zadnjih 12 urah je po podatkih agnecije za okolje na Kredarici zapadlo 37 cm snega, na Kaninu 42, na Krvavcu 35 cm. Na Vrhniki je v zadnjih 12 urah zapadlo 19 cm snega, prav tako v Kranju. V Logatcu je zapadlo 22 cm snega, v Laščah 20 cm, V Ljubljani 11 cm, v Postojni, Novem mestu in Litiji 8 cm. 

Danes se bo sneženje še nadaljevalo, na Primorskem bo deževalo. Jutri bo suho, napovedujejo na agenciji za okolje. 

Na območju občine Podvelka in v Mežici je več kot 600 odjemalcev ostalo brez električne energije. Pristojne službe težave odpravljajo. 

Zaradi snega so gasilci na terenu tudi na območju Kranja, Nakla, Šmartnega pri Litiji, Črne na Koroškem, Cerknega, Logatca in Semiča. Zaradi poplavljanja morja so morali gasilci posredovati v Izoli in Piranu. 

Na cestah so plužne ekipe. Zaradi zdrsov vozil in podrtega drevja na posameznih odsekih prihaja do težav. Na prometno informacijskem centru opozarjajo voznike k strpni in previdni vožnji. Na cesto se odpravite le z ustrezno zimsko opremo.

Razmere na cestah ob 8.30

Ker po večjem delu Slovenije še vedno sneži, je promet upočasnjen, ponekod nastajajo tudi daljši zastoji. 

Na štajerski avtocesti je še vedno popolna zapora na razcepu Slivnica iz smeri Dragučove proti Ptuju, zaprt je tudi vozni pas pri Šempetru proti Mariboru. Do okvar tovornega vozila je prišlo na hitri cesti skozi Maribor na izvozu Pobrežje iz smeri Šentilja.

Na pomurski avtocesti je oviran promet na uvozu Cerkvenjak proti Mariboru.

Na podravski avtocesti med Dravskim poljem in Zlatoličje proti Mariboru, oviran promet. Promet poteka izmenično enosmerno na cssti Velenje - Slovenj Gradec, pri Mislinji. Cesta Pragersko - Šikole je zaprta.

Na štajerski avtocesti je daljši zastoj iz smeri Maribora proti Celju. Na gorenjski avtocesti je pred Karavankami proti Avstriji zastoj v dolžini enega kilometra. 

Na cesti Žaga - Kobaric je na več odsekih oviran promet zaradi vejevja na cesti. 

Zimske razmere so na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in jezerski vrh. Tam je obvezna uporaba verig. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Prav tako sta zaprti cesti Volče - Solarji in Želin - Spodnja Idrija. 

Tovorna vozila, težja od 7,5 tone izločajo na pomurski avtocesti iz smeri Murske Sobote proti Mariboru. Prepoved za prikloplnike in polpriklopnike je na cestah Spodnja Idrija - Godovič in Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina. Prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone velja tudi na cesti Novo mesto - Metlika. 

Sneg na ljubljanskih ulicah. | Avtor: Anže Petkovšek Kidanje in pluženje snega na Ljubljanskih ulicah. Anže Petkovšek

Na Koroškem je po besedah vodje cestno-vzdrževalne baze podjetja Voc Celje za Koroško Aleksandra Celana po dolinah zapadlo do okoli 20 centimetrov novega snega, v višje ležečih območjih pa več. Največ snega je zapadlo na območju Črne na Koroškem, kjer je tudi najprej začelo snežiti. Plužno-posipne enote, skupno jih je 12, so na terenu od srede od 19. ure, tako da so glavne ceste oz. državne ceste po Koroškem po njegovih podatkih nekaj po 7. uri splužene in prevozne z ustrezno zimsko opremo, so pa zasnežene, ker še vedno sneži. Splužena je tudi cesta do smučišča Kope, je dodal Celan.

Na cesti Velika Kostrevnica-Lupinica v občini Šmartno pri Litiji so gasilci odstranili večje podrto drevo, ki je padlo čez cesto in blokiralo cestni promet. Tudi na cesto Cerkno-Novaki v občini Cerkno je zaradi snega padlo več vej, dreves in poškodovalo telefonsko napeljavo. Gasilci so cesto očistili, vzdrževalci Telekoma Slovenije pa bodo sanirali poškodovano napeljavo, poroča uprava za zaščito in reševanje.

V naselju Jablanica v občini Sevnica je voznik z osebnim vozilo zdrsnil z zasneženega cestišča in obstal na strmini. Gasilci so vozilo zvlekli na cestišče. V naselju Andraž nad Polzelo v občini Polzela je osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v potoku. Gasilci so vozilo potegnili iz potoka in postavili na kolesa. V obeh primerih ni bil nihče poškodovan.

V naselju Sveta Barbara v občini Škofja Loka je osebno vozilo prav tako zapeljalo s ceste v potok in se prevrnilo. Gasilci so z avtodvigalom vozilo dvignili nazaj na cestišče in odklopili akumulator. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci. V Drstelji v občini Destrnik se je voznik osebnega vozila prevrnil na streho. Posredovali so gasilci, ki so pomagali pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih udeležencev.

Na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh je obvezna uporaba verig. Cesta čez prelaz Vršič in Volče-Solarji je zaprta. Cesta Želin-Spodnja Idrija zaprta zaradi podrtega drevesa.

Zvečer je v Piranu in Izoli na najnižjih predelih obale prišlo do manjšega prelivanja morja, zaradi neugodne napovedi vetra pa so sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost.

Komentarjev 9
  • rd2dmk2 15:12 09.december 2021.

    jest imam predlog za vas.. imam mal za skidat. evo vsem ki ne morete do fitnesa in ostalih obratov za pridobivanje mišic iz izgubo evrčkov imam poceni ponudbo za vas. samo 5€ vas košta pa boste lahko na svežem zraku ...prikaži več se rekreirali, 10 m2 skidate dvorišča. lopato jest priskrbim, za tiste ki boste vzel trojno mero pa še šilce domače kačje sline.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:45 09.december 2021.

    Ah dajte no. Kaos je pri vas v uredništvu , da imate kaj senzacionalnega za pisat. Še pred leti pol metra snega v Lj ni bilo nič posebnega. Smo pač prijeli za lopate in kosali sneg. Danes bi pa nekateri ...prikaži večri na cestah najraje videli da bi imeli talno gretje, da se bo gospoda v finih in dragih avtih vozila po čistih in nesoljenih cestah. Butale!

  • psasa 09:33 09.december 2021.

    Najbolje da razglasijo izredne razmere :)