Slovenija
25 ogledov

Zapečatili pisarne Cimosa

Preiskava v Cimosu
1/4
Nataša Čepar
Preiskava naj bi bila povezana z razvojnim centrom Sieva.

Danes na treh Cimosovih lokacijah poteka kriminalistična preiskava povezana z ugotovljenimi nepravilnostmi v zvezi z dodeljenimi sredstvi razvojnima centroma SiEVA in SiMIT. "Na sedežu Cimosa v Kopru in na njegovih proizvodnih lokacijah v Senožečah in v Mariboru kriminalisti preiskujejo nepravilnosti v povezavi z neopravičeno dodeljenimi sredstvi Cimosu v primeru dveh razvojnih centrov, v katerih ima družba 20-odstotni lastniški delež, in sicer SiEVA in SiMIT. Poleg tega se na omenjenih treh lokacij izvajajo hišne preiskave tudi pri nekaterih bivših vodilnih, ki danes niso več zaposleni v Cimosu. Nova uprava je sama že meseca aprila o nepravilnostih, ki jih je po nastopu mandata ugotovila v povezavi z dodelitvijo sredstev za del opreme, ki ni bila skladna z razpisnimi pogoji, obvestila ustrezne organe in vse družbenike obeh razvojnih centrov. V tem času se je družba s Sievo in Simitom ter vsemi njihovimi družbeniki že dogovorila o rešitvi in z njimi podpisala pogodbi o načinu vračila neopravičeno dodeljenih sredstev. Kljub poteku preiskave, ki je v jutranjih urah zaradi prisotnosti preiskovalcev nekoliko presenetila zaposlene, vsi poslovni procesi potekajo nemoteno naprej. Vodstvu in zaposlenim, ki sodelujejo s pristojnimi organi pregona, je v interesu, da se postopki zaključijo čim prej,“ so pojasnili v Cimosu.

Preiskava tudi v Hidrii

V Hidrii so potrdili, da so vključeni v kriminalistično preiskavo, ki zadeva Cimos in razvojni center Sieva (kjer sta Hidria in Cimos večja družbenika). „V okviru današnjih kriminalističnih preiskav v Cimosu in SiEVI so kriminalisti obiskali tudi sedež in hčerinski družbi korporacije Hidria. Predmet preiskave naj bi bila izgradnja čiste sobe (posebne sobe, namenjene specifični proizvodnji, op.a.) v SiEVI - PE Sp. Idrija, ki se sicer nahaja v Hidria inštitutu za avtomobilsko industrijo v Tolminu, kjer ima poslovna enota v najemu prostore,“ je zapisal v sporočilu za javnost predstavnik Hidrie Darjan Lapanje. Pojasnil je tudi, da Hidrie ne zadeva del preiskave, ki se nanaša na Cimos in domnevno neustrezno porabo evropskih sredstev pri nakupu opreme). Obrnili smo se še na podjetji Kolektor in Letrika, ki sta prva tako lastnika Sieve, a so vpletenost v današnjo krininalistično preiskavo zanikali.

Inšpektor ni ugotovil nepravilnosti

Kot je še pojasnil Lapanje, je bila čista soba dokončana leta 2011, v njej pa se vrši razvoj Hidriine čepne svečke s senzorjem tlaka, ki ga izvaja SiEVA. „Investicija SiEVE v čisto sobo v Tolminu je bila sicer že pred časom tudi pod drobnogledom inšpektorja iz Urada za nadzor proračuna, ki pa ni ugotovil nikakršnih nepravilnosti,“ je navedel. Ob tem je dodal, da predstavniki Hidries kriminalisti, ki danes izvajajo preiskavo v Cimosu in SiEVI, normalno sodelujejo. „Obenem lahko zatrdimo, da je bila izvedba omenjene čiste sobe v tolminskem inštitutu povsem transparentna in v skladu z zakonom, o čemer se bodo lahko prepričali tudi kriminalisti,“ je sklenil.

Komentarjev 3
  • YASSIR 12:59 20.november 2013.

    za razburkat razpravopovezava če koga zanima kako je Slovenija v EU med državami ki so najbolj povečale zadolženost www.denarinfinance.com/?p=1250predlagam ogled galerije je lepo prikazano

  • alfredo 11:36 20.november 2013.

    Maščevanje rokometašev ? ;)

  • janez 11:24 20.november 2013.

    Vsi SlovenciPreberite to: http://www.pozareport.si/?Id=mediji&View;=novica&novicaID;=19861&type;=tags