Slovenija
7161 ogledov

Zapis nekdanje vrhunske atletinje, ki ga starši morajo prebrati

Brigita Langerholc Profimedia
Nekdanja vrhunska atletinja Brigita Langerholc v svojem zapisu na Facebooku odstira zakulisje vrhunskega športa, s katerim bi po njenem mnenju morali biti seznanjeni starši, ki sanjajo o tem, da bo njihov otrok vrhunski športnik. Kot nekdanja vrhunska atletinja dobro ve, kako stvari potekajo.

Dogodek v sedmem letu tekmovanja na najvišjem rangu je spremenil njen pogled na vrhunski šport. Pogovor med dvema menedžerjema, ki sta bila med petimi najboljšimi menedžerji v atletiki, ji je dal misliti. "Skratka menedžer A pokaže menedžerju B krvno sliko neke tekmovalke, ki sem jo še predobro poznala. In se pohvali: če mi ta tekmovalka letos ne bo dala pripadajoči bonus, ker sem ji pridobil apparel sponzorja, bom dal tole krvno sliko v medije. Jaz se najprej čudim, pa kako, da kar zdaj operirajo še s krvnimi slikami za mizo za kosilo, a ni to osebna zadeva in varovanje podatkov. Takoj mi je bilo jasno, ko sta se potopila v "krvne vrednosti" določenih meritev in se začela nasmihati eden drugemu, aha, a tole ima povečano," je zapisala. 

Iz pogovora je razbrala, da imata menedžerja pred sabo krvne izvide, ki bi lahko kariero omenjene tekmovalke že v naslednji minuti uničila. "Slabo mi je bilo zaradi take lahkotnosti, s katero sta se pogovarjala o izsiljevanju in uničenju človeškega bitja, kariere, ugleda, prekinitve kariere ..." je nadaljevala zapis. "Slabo mi je bilo, ker sem ugotovila, da je moj namen, zakaj sem vstopila v ta svet galdiatorskega športa, že zdavnaj mimo. Zaradi dokazovanja svetu in sebi, da sem zdrava."

Kot je napisala, ji je za tisto mizo v hotelu nekje v Evropi postalo, da v svetu, kjer ni nobenih moralnih vrednot, ne more nadaljevati. "Nisem podpisala pogodbe za ta svet, v katerem sem. Nobeden me na to ni opozoril, na določene stvari ja, ampak da je tu še cel kup izsiljevanja za premije in na drugi strani grožnje tistim, ki preidejo na drugo stran. Si želim še biti del tega sveta naprej. NE."

Vrhunski šport, ne zgolj atletika, je postal posel, v katerem je športnik gladiator, ki ga menedžer pripelje do arene. "Oni samo pobirajo premije in so totalno nepodpirajoči pri kakršnikoli osebni zadevi, ki jo greš čez," je poudarila Brigita Langerholc. "Vsaka tekma šteje, ne moreš izgubljati denarja in točk!!!"

Stanje, kakršno je danes v športu, bo po njenem mnenju vse dokler bodo prisotne prepovedane substance. "In če me še kdo vpraša, bodo tvoji otroci tudi vrhunski športniki. Neeeee!!!!" Kot je poudarila, je šport odličen za otroke, a vrhunski šport niso samo potovanja, denar, slava in sklepanje prijateljstev. 

Brigita Langerholc je nekdanja vrhunska slovenska atletinja, ki je nastopila na poletnih olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju in 2008 v Pekingu. V Sydneyju je osvojila četrto mesto v teku na 800 m. Na svetovnem prvenstvu leta 2007 je bila 5. na 800 metrov. Leto pred tem je bila 5. na evropskem prvenstvu na 800 m. Po končani športni karieri se je odločila predajati drugim svoje znanje s področja joge, tehnik dihanja ...

Brigita Langerholc atletika | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.