Slovenija
4631 ogledov

Zaplet na velenjski šoli: Po cepljenju so morali šolo zapreti

Cepljenje proti covid-19 Epa
Šestindvajset učiteljev po cepljenju s cepivom AstraZeneca obležalo. Pouka na šoli danes ne morejo izvajati.

V četrtek zvečer je ravnatelj Osnovne šole Mihe Pintarja Toleda Sebastjan Kukovec staršem poslal izredno obvestilo, s katerim jih je obvestil, da danes pouka na šoli ne bo. Zaradi bolniške odsotnosti kar 26 učiteljev je namreč pouk nemogoče izvesti. 

"Pri teh cepljenih učiteljih gre po informacijah zdravnikov iz Velenja za običajne težave, ki so opisane tudi v protokolu pri uporabi AstraZenece. Gre za povišano temperaturo, mrazenje in zaplete, ki se v nekaj dneh popolnoma umirijo," je za TV Slovenija povedal direktor NIJZ Milan Krek. Vse težave po cepljenju se registrirajo in javljajo v registrski center na NIJZ, kjer jih vsak dan pogledajo. "Pogledali bomo tudi te in se potem naknadno odločali, kako in kaj naprej," je napovedal Krek. 

Nimajo zadosti kadra, da bi izvedli pouk

"Iz minute v minuto cepljeni učitelji javljajo o močnih reakcijah na cepivo, tako da smo pravkar prišli do ocene, da smo zaradi bolniške odsotnosti kar 26 učiteljev primorani za jutri, v petek, 12. 3. 2021, odpovedati celoten pedagoški proces na šoli, saj nimamo zagotovljenih zadostnih kadrovskih zmožnosti za izpeljavo pouka," je v četrtek zvečer v izrednem obvestilu zapisal ravnatelj. 

Na šoli bodo zagotovili nujno varstvo za učence od 1. do 3. razreda med 6. in 13. uro. Odpovedane so aktivnosti v podaljšanem bivanju. Izpadli dan pouka bodo nadomestili tekom šolskega leta. 

Včeraj zvečer je Kukovec za Večer povedal, da je bilo cepljenih 34 zaposlenih, tako učiteljev kot tehnični kader. Od tega je 26 učiteljev sporočilo, da imajo povišano telesno temperaturo, da jim je slabo in druge stranske učinke. Ravnatelje računa, da bo pouk že v ponedeljek mogoče izvesti. 

Kot je še dejal za Večer, se je sam cepil pred dvema tednoma in je prav tako imel iste stranske učinke, ki so se po dveh dneh umirili. Sam je glede na posvetovanja z zdravstveno stroko sklepal, da gre za običajno reakcijo. 

"Če obstaja dvom, naj se cepljenje zadrži"

Da je veliko število učiteljev bolniško odsotnih vsaj en dan, nam je včeraj potrdil Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). "Ker so nekatere države ustavile cepljenje, učitelje zanima, ali je cepljenje s tem cepivom res varno," nam je dejal včeraj.

Sindikat je direktorja NIJZ pozval, da se nemudoma javno in enoznačno opredeli glede varnosti omenjenega cepiva. "Če obstaja kakršenkoli dvom v varnost tega cepiva, v SVIZ predlagamo razmislek, da se cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju z njim začasno zadrži," so poudarili.

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

Čedalje več pomislekov

Več evropskih držav je začasno ustavilo cepljenje s cepivom AstraZenece. Začelo se je v Avstriji, kjer so obravnavali en smrtni primer po prejetju cepiva AstraZenece, šlo je za posledice močnega strjevanja krvi, zaznali pa so še zaplet pri drugi osebi, ki pa je izven življenjske nevarnosti. Tudi v tem primeru je šlo za strjevanje krvi. V obeh primerih je šlo za medicinsko sestro. Evropska agencija za zdravila (EMA) je sicer včeraj sporočila, da glede na preliminarno preiskavo cepivo AstraZenece ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji.

Cepljenje s cepivom iz sporne serije, ki je povzročila težave v Avstriji, so prepovedali v Luksemburgu, Latviji, Litvi, Estoniji in Italiji. Odmerki iz sporne serije niso prišli v Slovenijo.

Zaradi resnih zapletov s krvnimi strdki so cepljenje zaustavili na Danskem, o zaustavitvi pa poročajo tudi iz Norveške, Islandije in Italije. V Italiji sta po neuradnih informacijah agencije Reuters po cepljenju na Siciliji umrla dva človeka, preiskujejo pa tudi dve smrti po cepljenju v Neaplju. 

Kakšne stranske učinke lahko pričakujete po cepljenju, si lahko preberete v članku Cepljenje proti covidu-19: To lahko pričakujete po tem, ko boste prejeli cepivo. 

Proizvajalec pravi, da so varnost temeljito preučili

Iz britansko-švedskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca so danes sporočili, da so seznanjeni z odločitvijo držav, da po poročilih o neželenih učinkih začasno prekinejo cepljenje z njihovim cepivom proti novemu koronavirusu. Pri tem so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarili, da so varnost cepiva temeljito preučili v kliničnih testiranjih.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je včeraj sicer sporočila, da "do danes dostopni podatki kažejo, da število krvnih strdkov pri cepljenih ljudeh ni večje od števila, opaženega pri celotni populaciji".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Majazmaja 10:23 12.marec 2021.

    Ravnateljica ene od šol mi je rekla, da imajo učitelji v večini kar težave priti nazaj v šolo in bi najraje delali kar od doma. Tako da ...

  • miho 09:47 12.marec 2021.

    Občutek imam, da živim v grozljivki. :o

  • rd2dmk2 09:23 12.marec 2021.

    me zanima kako bodo tile učitelji obravnavani pri plači, ali bo do dopust, bolniška ali nezgoda na delovnem mestu ? pa vsem komentarjem položim eno na srce in usta, dokler se boste med sabo grizli , bo ablast mirno naprej ...prikaži več harala po ljudstvu. če se kdo želi cepit naj se, nihče mu ne brani, je njegova ustavna pravica, lahko se tud z vsemi cepivi da bo ja bolj zihr, kdor pa ne želi, pa naj ima mir od levih in desnih in predvsem od ta zgornih.