Zdravje > Aktualno
3716 ogledov

Cepljenje proti covidu-19: To lahko pričakujete po tem, ko boste prejeli cepivo

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Profimedia Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Če čutite bolečino ali nelagodje, se vsekar prej posvetujte s svojim zdravnikom o jemanju zdravil brez recepta.

Cepljenje proti covid-19 lahko pomaga zaščititi osebo pred okužbo s koronavirusom. Po cepljenju lahko človek doživi nekaj neželenih učinkov, kar je pogost znak, da telo gradi zaščito. Neželeni učinki običajno izzvenijo v nekaj dneh.

Najpogostejši neželeni učinki po cepljenju so bolečina na mestu injiciranja in oteklina. Poleg tega se lahko pojavijo še glavobol, zvišana telesna temperatura ali mrzlica, oseba se lahko počuti utrujeno.

Cepivo, cepljenje COVID-19 V SLO Zdravje Prispela nova pošiljka, tako bo potekalo cepljenje

Če čutite bolečino ali nelagodje, se posvetujte s svojim zdravnikom o jemanju zdravil brez recepta, kot sta ibuprofen ali acetaminofen.

Za lajšanje bolečin na mestu injiciranja nanesite hladen obkladek in izvajajte roko. Če želite ublažiti nelagodje zaradi vročine, pijte veliko tekočine in nosite lahka oblačila, svetujejoi Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Kdaj je treba poklicati zdravnika?

cepljenje | Avtor: Epa Epa
Če se pordelost ali občutljivost na mestu injiciranja poveča po 24 urah, če vas neželeni učinki skrbijo in po nekaj dneh ne izginejo, če čutite, da imate alergijsko reakcijo po odhodu z mesta, kjer so vas cepili, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Cepljenje proti covid-19 Covid-19 Zdravje EMA je odobrila cepivo AstraZeneca

Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo po cepljenju, so lahko podobni gripi, kar pomeni, da vplivajo na vašo sposobnost opravljanja vsakodnevnih dejavnosti. "A ne pozabite, da neželeni učinki izginejo v nekaj dneh," navajajo pri CDC. 

Obe cepivi mRNA proti covid-19 zahtevata dva odmerka, čas med prvim in drugim odmerkom pa je odvisen od tega, katero cepivo ste prejeli. Če ste bili cepljeni s Pfizerjem, je časovni interval med prvim in drugim odmerkom tri tedne oziroma 21 dni. Če ste prejeli moderno cepivo, je časovni razmik med prvim in drugim odmerkom več kot en mesec ali 28 dni, v skladu s CDC.

Drugi odmerek morate vzeti čim bližje načrtovanemu času, vsekakor pa ga ne smete dobiti pred predvidenim časom.

Za pravilno delovanje večine cepiv potrebujete dva odmerka, zato drugega odmerka ne preskočite, razen če vam tako naroči zdravnik. Po cepljenju traja nekaj časa, da telo vzpostavi zaščito, zato teden ali dva po cepljenju morda ne boste imeli zaščite. Prav zato je pomembno, da se še naprej držite predpisanih preventivnih ukrepov: nosite masko, vzdržujte razdaljo in si redno umivajte roke.

Cepivo za covid-19 Covid-19 Zdravje Preučili smrtne primere po cepljenju, to so ugotovili

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • si_rob 15:50 02.februar 2021.

    Ti popolnoma nič ne vejo, kakšni bodo stranski učinki. Saj tudi ti, ki so cepivo naredili še ne vedo, ker testirajo le-to šele sedaj. Kam lepše testiranje in to brezplačno. Ovce so se zbrale.

  • mamax 15:23 02.februar 2021.

    https://youtu.be/5qyI4DLEJ9Y