Slovenija
1773 ogledov

Zaplet še pred začetkom zaslišanj. Lahko Lenarčič dobi nov resor?

Evropska unija Profimedia
Neprijetna vprašanja čakajo tudi hrvaško kandidatko

Odbor evropskega parlamenta za pravne zadeve je danes zavrnil kandidaturi romunskega in madžarskega kandidata za komisarja v novi Evropski komisiji. Člani odbora so ocenili, da romunska kandidatka, socialdemokratka Rovani Plumb in madžarski kandidat, konservativec Laszl Trocsany zaradi navzkrižja interesov ne moreta opravljati komisarske funkcije za katero sta predlagana.

Madžar in Romunka izločena

Romunka, ki naj bi prevzela resor za promet, je tarča očitkov vpletenosti v korupcijo v Romuniji. Madžarski kandidat naj bi prevzel resor za širitev. Madžarska vlada je odzivu zapisala, da je edini "zločin" Trocsanyija to, da je pomagal vladi Madžarsko zavarovati pred migracijami, saj da je z njegovo pomočjo Madžarska spremenila zakone, tako da nihče ne bi več mogel na njeno ozemlje nezakonito in brez papirjev.

Kandidat, ki nima zelene luči odbora za pravne zadeve kandidat ne more na zaslišanje. Gre za prvi primer, ko je odbor za pravne zadeve sploh zavrnil kandidata, zato in zaradi novih pravil je kar nekaj nejasnosti. Poznavalci napovedujejo tudi možnost, da bi se karte ponovno zmešale.

Po zadnjih informacijah predsednica komisije Ursula von der Leyen pričakuje, da bosta madžarska in romunska vlada čimprej predlagali nova komisarska kandidata, zaradi zapleta pa se bo premaknila časovnica zaslišanj.

Neprijetna vprašanja tudi za nesramno bogato Hrvatico

Neprijetna vprašanja na zaslišanju pa lahko pričakuje tudi hrvaška kandidatka za komisarko in podpredsednico Evropske komisije Dubravka Šuica iz vrst vladajoče HDZ. 
Šuica bo najverjetneje morala pojasnjevati izvor premoženja, vrednega najmanj pet milijonov evrov. 

Nekdanja učiteljica angleščine in nemščine ter dolgoletna županja Dubrovnika in poslanka v hrvaškem saboru ima vilo v Dubrovniku, hiši v Cavtatu ter na polotoku Pelješcu, stanovanji v Dubrovniku in Zagrebu, počitniško hišo v BiH ter jahto in tri avtomobile.

Zaslišanja kandidatov se sicer začenjajo danes. Prvi bo na vrsti Slovak Maroš Šefčovič, kandidat za podpredsednika za medinstitucionalne odnose, zvečer bosta zaslišana Irec Phil Hogan, kandidat za resor za trgovino, in Bolgarka Marija Gabriel, kandidatka za resor za inovacije in mlade.

 

 

Komentarjev 4