Slovenija
18 ogledov

Zapleti z zemljiščem

Gregor Ficko, direktor DRSC, je glede črnomaljske obvoznice optimističen in prav Žurnal24 main
Iz dolenjske izdaje Žurnala24: Obvoznica.
 Težave z zemljiščem naj bi rešil OPN. Čakajo soglasje kmetijskega ministrstva.

Da bo lahko stekla druga etapa gradnje črnomaljske obvoznice (prva etapa je bila prometu predana leta 2008), mora kmetijsko ministrstvo soglašati s spremembo namembnosti potrebnega zemljišča. Zato bo v petek na omenjenem ministrstvu potekalo usklajevanje s predstavniki občine. "Upam, da bodo argumenti strokovne službe prepričali, da gre za zadevo, ki je za Črnomelj nujna," je povedala županja Mojca Čemas Stjepanovič.

            1
zemljišče mora DRSC še odkupiti, da bo lahko nadaljevala gradnjo črnomaljske obvoznice.

Pritisk na staro jedro
Potreba po obvoznici je izjemno velika, saj je zaradi poslovne cone Kanižarica skozi staro mestno jedro zelo veliko prometa tudi s tovornjaki, je pojasnila. Da se bo gradnja obvoznice lahko nadaljevala, želijo v občinskem prostorskem načrtu (OPN) namembnost zemljišča spremeniti iz kmetijskega v stavbno, a so s kmetijskega ministrstva na ta predlog dobili negativno mnenje.

"Kakor hitro bo namembnost spremenjena, bo država prosila za gradbeno dovoljenje in začelo se bo graditi," je dejala. Če ne bo zapletov, bi bil lahko OPN sprejet aprila.

Denar zagotovljen
Direktor Direkcije Republike Slovenije za ceste (DRSC) Gregor Ficko je optimističen. "Ne gre za vprašanja, ki jih država ne bi mogla razumeti. Tam so prometne razmere res izjemno slabe," je pojasnil in dodal, da sredstva v proračunu za nadaljevanje gradnje ohranjajo. "Zdaj imamo zagotovljenih okoli šest milijonov evrov za izgradnjo druge etape. Pričakujemo približno 80 ali 85 odstotkov sofinanciranja iz Evropske unije, tako da bo to eden od večjih projektov DRSC na tem koncu," je izpostavil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.