Slovenija
4149 ogledov

Zaradi uničenja razstreliva zaprli avtocesto

Avtocesta ponoči Profimedias
Zaradi uničenja gospodarskega razstreliva, ki so ga našli pri obnovi odseka pri Uncu, je bila primorska avtocesta slabe pol ure zaprta.

Zaradi uničenja snovi -  starejšega gospodarska razstreliva, ki so ga našli okoli 14. ure pri obnovitvenih delih - so primorsko avtocesto in uvoz Unec okoli 20. ure zaprli. Nataša Pučko s PU Ljubljana je pojasnila, da je bila detonacija opravljena in je potekala brez posebnosti: "V dogodku ni bil nihče poškodovan, vozišče avtoceste je očiščeno in ponovno odprto za promet."

Najden zavoj velik 40 centimetrov in dolg deset centimetrov je bil napolnjen do ene tretjine. Poleg njega so bili vidni ostanki drugih dveh podobnih zavojev, ki so bili poškodovani pri izkopavanju z delovnim strojem. A na kraju najdbe so nato pirotehniki ReCO Postojna skupno našli kar šest zavojev - približno 2 kilograma - gospodarskega eksploziva Vizevit in Amunal.

Na Policijski upravi Ljubljana predvidevajo, da je bil eksploziv uporabljen pri gradnji avtoceste v letih med letoma 1970 in 1972, vendar iz neznanega vzroka ni bil porabljen oziroma odstranjen.

Bombni tehniki policije so na podlagi ocene tveganja odločili, da se najdeno razstrelivo uniči na kraju. Policisti in ostale pristojne službe, ki so intervenirale (gasilci in DARS) so zavarovali širše območje ob mestu najdbe, prav tako pa je bil zaprt promet na regionalni cesti in avtocesti. V pripravljenosti pa je bilo tudi reševalno vozilo.

Dela na gradbišču pa se bodo nadaljevala. Policisti pa so o dogodku obvestili pristojno državno tožilstvo.

Komentarjev 2
  • Lavdan 13:32 15.avgust 2017.

    Eksploziv je AMONAL in VITEZIT in ne to kar ste vi scoprali.

  • Janez_53 12:54 15.avgust 2017.

    "Najden zavoj velik 40 centimetrov in dolg deset centimetrov"??? Kam pa je pisec članka hodil v osnovno šolo, da so ga tako naučili kaj je dolžina, kaj širina in kaj višina?