Slovenija
12 ogledov

Zapora od Lendave do Maribora

tovornjaki
1/5
Žurnal24 main
Podizvajalci so s protestno vožnjo Društva podizvajalcev po prekmurski avtocesti opozorili na neplačila opravljenih del. Protesta se je udeležilo 40 do 50 vozil. V ponedeljek ga bodo ponovili.

Podizvajalci gradbenih del na pomurski avtocesti so ob 10. uri začeli z dveurno zaporo pomurske avtoceste. V koloni, ki se je vozila le z 61 kilometri na uro se je vozilo okrog 40 do 50 vozil.

"Protest je bilo zadnje kar nam je še ostalo. Potekal je mirno. Nastala je okrog 5 km kolona.Opravičujemo se tistim, ki so bili v tej koloni. Upam, da nas razumejo, saj nam banke  grozijo z zaplembo premoženja, za kredite, ki so bili najeti za gradnjo avtoceste," je za zurnal24.si povedal predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije Mirko Požar.

Protest bodo ponovili v ponedeljek

"Če nas ne bodo uslišali, bomo protest ponovili,"
pravi Požar in dodaja: "Tako dolgo, dokler ne bodo plačali. Tudi sami so priznali, da je možno plačati z bančnimi garancijami. Tako je Dars od računskega sodišča zahteval, da mu da napotke. Ampak računsko sodišče, po neuradnih informacijah pravi, da je to stvar Darsa. Kar je jasno, saj je Dars takšne bančne garancije že uporabil pred časom in ne vidim razloga, zakaj jih ne bi tudi zdaj. To je obotavljanje izgovarjanje in neodgovorno ravnanje.

Naj vas spomnimo
Za takšen ukrep so se podizvajalci odločili, ker so pri iskanju svoje pravice za plačilo opravljenih del izčrpali vse dane možnosti. Pri tem pa so, kot je zapisal Požar, dobili veliko podpore, predvsem s strani finančnega ministrstva, ki Darsu nalaga unovčenje bančne garancije za njihovo poplačilo, in komisije za nadzor javnih financ.

Za rešitev položaja so se 8. aprila sestali tudi s premierjem Borutom Pahorjem in se dogovorili, da Dars reši njihov problem v 60 dneh. Dars pa so k poplačilu pozvali tudi poslanci, ki so od družbe zahtevali, naj podizvajalce poplača do 8. junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.