Slovenija
10514 ogledov

Trojni morilec sam na vlak, za 22.500 evrov toži državo

Zapor Dob Boštjan Tacol Največji slovenski zapor
Pri delu v zaporniški kuhinji si je poškodoval hrbtenico.

42-letni Ivan Perić je bil pravnomočno obsojen, da je v Rovinju avgusta 2002 umoril mamo, očima in njunega sina. Sedaj od države zahteva 22.500 evrov, ker je leta 2018 padel pri delu v zaporniški kuhinji na Dobu in si poškodoval hrbtenico, poroča Dnevnik.

"Od takrat me močno boli hrbet, tako da le s težavo sedim. Šele dve leti po dogodku so mi omogočili specialistični pregled pri ortopedu in magnetno resonanco, do fizioterapije sem tako prišel šele lani," je za Dnevnik dejal Perić, ki v zaporu trenutno prestaja tridesetletno zaporno kazen.

Kot je dejala njegova pooblaščenka Maja Brunskole iz odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, so marca letos vložili tudi predlog za zavarovanje dokazov, saj se obeta prenova kuhinje, s čimer bi se po besedah odvetnice ''izgubili dragoceni dokazi".

20. maja letos so si izvedenec, državna pravobranilka, sodni pripravnik, Perić in njegova odvetnica ogledali tla v kuhinji, pri čemer je izvedenec ugotovil, da podlaga, ne suha ne mokra, ne ustreza varnostnim standardom. V času Perićevega padca je bila tudi obutev pri zapornikih povsem neustrezna, kar so na prejšnji obravnavi potrdili nekateri zaposleni z Doba.

Perićev odvetnik dr. Peter Čeferin z zahtevo za obnovo postopka ni uspel ne na ljubljanskem okrožnem ne na višjem sodišču, decembra lani pa je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Perić vztraja, da je nedolžen.

Težava naj bi bila v protizdrsnem epoksi tlaku, ki ga je leta 2014 položilo podjetje iz Trzina. Kmalu po prenovi naj bi se začela tla luščiti in odstopati. Lastnik podjetja Silvo Habat je dejal, da so za prenovo imeli bistveno premalo časa, poroča Dnevnik.

Perić naj ne ni bil edini zapornik, ki je padel na kuhinjskih tleh. Zaradi padca na kuhinjskih tleh je bila tožba proti državi vložena tudi leta 2016, s katero je zapornik uspel.

Državno pravobranilstvo sicer v celoti prereka navedbe tožeče stranke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Željko 22:02 22.september 2022.

    Ja bogi Perič očitno ti delo ne diši oz ti ni nikoli dišalo in zdaj afne guncaš še v zaporu. Tebe bi morali premestiti v kak brazilski zapor pa me pol zanima če bi sploh pisnil o kakih bolečinah DRHAL

  • kapibara1 14:16 22.september 2022.

    Sam si je kriv, da je padel v kuhinji ! Le ta je "krizno območje" in mora že radi svoje osebne varnosti biti bolj previden.. Le kaj bi si izmislili, da če bi okopaval krompir..

  • alen04 13:47 22.september 2022.

    Tale še ni dojel, da so čakalne vrste dolge.