Slovenija
39 ogledov

Zaporniki se "kuhajo" na 32,3 stopinjah

Zapor Dob Boštjan Tacol Največji slovenski zapor
Varuh človekovih pravic ugotavlja, da ni zadostnega napredka pri zagotavljanju ustreznih bivanjskih in delovnih temperatur v javnih ustanovah. Temperature še vedno niso ustrezne v zaporih.

Varuh letos ni posebej obiskoval bolnišnic, zavodov za prestajanje kazni zapora, domov starejših občanov in policijskih postaj, da bi v njih preverjal le temperaturne pogoje bivanja oz. dela. V začetku letošnjega leta pa so od vseh pristojnih ministrstev zahtevali poročilo o morebitnih sprejetih ukrepih za izboljšanje neugodnih pogojev bivanja in dela zaradi visokih zunanjih temperatur zraka v času od lanskega leta.

Varuh tako ugotavlja, da so se razmere v javnih zdravstvenih zavodih po izvedeni sanaciji pomembno izboljšale. Pričakuje pa, da bodo sprejeti dodatni ukrepi za ugodnejše bivanjske pogoje v vseh slovenskih bolnišnicah. "Zgolj prezračevanje bolniških sob ne zadošča, zlasti ob dalj časa trajajočih visokih temperaturah, ki smo jim bili priče v letu 2013," dodajajo v poročilu. 

Ministrstvo za notranje zadeve je izdalo usmeritve in priporočila vodjem organizacijskih enot za dosledno izvajanje ustreznih organizacijskih ukrepov, kakor tudi napotke za ravnanje v vročini z namenom zmanjšanja obremenitev pri delu in izboljšanja temperaturnih. Na policijski postaji Maribor II, kjer le del zaposlenih svoje delo pretežni del dneva opravlja v neklimatiziranih prostorih, je zanje prilagojen razpored dela, priporočeno in omogočeno pa jim je tudi izvajanje drugih napotkov.

Nesprejemljivo vroče v zaporih

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij je varuha obvestila, da zaradi finančnih omejitev niso mogli izvesti dodatnih in sistemskih rešitev. Izvajajo lahko le ukrepe, kot so temeljito zračenje vseh bivalnih prostorov predvsem v hladnejših delih dneva, zastiranje oken, več možnosti za pogostejše tuširanje zaprtih oseb, omogočanje bivanja na svežem zraku v dodatnih terminih, omogočanje bivanja na svežem zraku v času znosnejših temperatur (odprti oddelek Rogoza na primer do 21,30 ure), omogočanje več hladnih napitkov, s skrbjo, da je v avtomatih za pijače te dovolj na razpolago, s prilagojenimi jedilniki z več lahke hrane in sveže zelenjave, z omogočanjem vnosa ventilatorjev, v ZPKZ Dob pa tudi z nakupom nekaj senčnikov za bivanje na prostem. Prenosnih klimatskih naprav v zavodih ne dovoljujejo, ker bi te preobremenile električno omrežje in povzročile okvare le tega.

Varuh ocenjuje, da je nesprejemljivo, "da so osebe, ki jim je bila odvzeta prostost, v zavodih za prestajanje kazni zapora izpostavljene (ob meritvi temperature v letu 2013, pri zunanji temperaturi 33,9 °C) temperaturi od 29,1 °C do 32,3 °C". Vlado poziva, da med svoje prednostne naloge uvrsti celostno reševanje problema, zlasti z obnovo starih zgradb in z zadostnimi sredstvi za investicijsko vzdrževanje.

Odgovor ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti glede bivanjskih pogojev v domovih starejših občanov, ki ga še niso prejeli, pričakujejo v najkrajšem času.

Komentarjev 15
  • Žurnalček 07:52 23.avgust 2014.

    Men je ta novićka tako všeč , da sem jo po mesecu dni zopet moral prebrati !

  • Žurnalček 15:55 12.avgust 2014.

    Ne morem se odločiti kdo od telih je večja banda , teli k so not , al teli zunaj ki skrbijo za ugodje unih k so not !

  • Žurnalček 15:53 12.avgust 2014.

    O pr men bi pa blo -15 polet .pozim pa +35 , dokler vsi gripo ne fašejo , potem pa spet en nov ciklus !