Slovenija
30 ogledov

Zaporniško delo v likvidacijo, dolgovi pa ostajajo

dob Boštjan Tacol
Država išče tri milijone evrov za pokritje dolga zavoda, ki zaposluje zapornike.

Potem, ko je vlada Alenke Bratušek konec julija ocenila, da je Javni gospodarski zavod (JGZ) Pohorje, preko katerega med prestajanjem kazni delajo zaporniki na Dobu, državi povzroča prevelike stroške in ga je zato poslala v likvidacijo, se po naših informacijah likvidacijski postopek še niti začel ni.

"Že v poročilu o aktualni problematiki zaporskega sistema, s katero se je vlada seznanila pred letom dni, smo napovedali, da bo Republika Slovenija kot ustanovitelj morala nujno sprožiti postopek likvidacije JGZ Pohorje. Finančne posledice likvidacije so ocenjene skupaj na 2,5 milijona evrov, pri tem se je ministrstvo za pravosodje zavezalo, da bo pokrilo obveznosti v višini 319.000 evrov iz naslova že plačane kupnine za premičnine in iz naslova najemnine, preostala sredstva pa mora zagotoviti proračun," so na vladi poudarjali ob odreditvi likvidacije.

Brez plač, zavarovanja in socialne pomoči

Skoraj dva meseca zatem, neuradno, likvidacijska upraviteljica, ki bi morala postopek voditi, z vlade ni dobila še niti sklepa o tem, da je določena za upraviteljico, zato z delom še mogla niti začeti.

Javni uslužbenci, pedagogi in vzgojitelji zaposleni v JGZ Pohorje sicer že več mesecev niso prejeli plač. Prav tako neuradno že od lanskega decembra nimajo plačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zaposleni naj bi sicer vsak mesec redno prejemali le potrdila oziroma plačilne liste, ki naj bi dokazovali, da plačo prejemajo redno. Plače pa jim potem, po naših informacijah, niso izplačane oziroma nakazane na osebne bančne račune. Zato naj bi JGZ doslej zaposlenim dolgoval že okoli 300 tisoč evrov. Nekateri naj bi se zato že obračali na pristojne Centre za socialno delo (CSD), kjer prosijo za socialno pomoč, ki jo potrebujejo za osnovno preživetje. A jim neuradno na CSD te pomoči niti ne morejo odobriti, glede na to, da uradno plačo redno prejemajo, saj redno prejemajo plačilne liste.

Dolgovi JGZ Pohorje, ki ima sicer zaradi velikih finančnih težav že dolgo blokirane vse transakcijske račune, zato vztrajno naraščajo. Sredstva za plačilo dolgov pa mora zdaj najti državi, ob čemer po naših informacijah niti še ni jasno kako.

"Ustanovitelj JGZ, Republika Slovenja mora zagotoviti sredstva v ocenjeni višini 3 milijone evrov, ki se nanašajo na obveznosti iz naslova kreditov, plačilo DDV, obveznosti do upnikov, obveznosti do zaposlenih in zamudne obresti na navedene terjatve. Finančne posledice likvidacije so tudi stroški za plačilo likvidacijskega upravitelja. Stroški likvidacijskega upravitelja obsegajo tudi stroške notarja za vložitev predlogov in ostalih listin v postopku redne likvidacije, ki jih na registrsko sodišče lahko vloži le notar," so pred časom poudarjali na vladi.

Za pojasnila o tem smo prosili tudi ministrstvo za pravosodje oziroma pristojno upravo za izvrševanje kazenskih sankcij in tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve o tem, kako bi zaposlenim v JGZ Pohorje lahko zagotovili vsaj začasno pomoč za osnovne življenske potrebščine. Odgovore nam bodo posredovali predvidoma v ponedeljek, obljubljajo.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 11:20 07.september 2014.

    Imate elito notri ki je pokradla več milijonov pa jim poberite pokradeno - seveda če si upate luzerji.