Slovenija
155 ogledov

Zaposleni na UKC Ljubljana morajo podpisovati še dodatni kodeks

stavka Sašo Despot
Zaposleni v UKC Ljubljana naj bi do konca tega meseca podpisali izjavo o etičnem in nekoruptivnem ravnanju ter varovanju zaupnih in osebnih podatkov. Po neuradnih informacijah naj bi zaposlenim celo zagrozili, da je nepodpis takšne izjave lahko razlog za izredno odpoved delovnega razmerja.

"Zahteva za podpis take izjave med zaposlene vnaša nemir in osuplost, tudi zaradi nekorektnega namigovanja na to, da zaposleni delujejo koruptivno," pravi glavni tajnik Sindikata KC Vladimir Lazić. Sindikat, v katerega je vključenih tri tisoč od 7800 zaposlenih, svojim članom podpis te izjave odsvetuje.

Zavezani že z zakoni in kodeksi

Zaposleni v UKC Ljubljana so javni uslužbenci in s tem med zavezani k spoštovanju Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter spoštovanju Obligacijskega zakonika, prav tako pa so vsi zaposleni v dejavnosti zdravstva zavezani k spoštovanju svojih etičnih kodeksov (Kodeks medicinske deontologije, Kodeks etike - ZN itd.) Vsi ti zakoni in kodeksi seveda že urejajo področje korupcije in varovanja osebnih podatkov. 

V sindikatu zato menijo, da je dodatna izjava nepotrebna. Vodstvo, UKC Ljubljana začasno vodi Brigita Čokl, so pozvali, da razloži kakšne so zakonske podlage za pripravo take izjave. 

"Še vedno nimamo dokumentov, ki bi pojasnili, kaj je razlog za to, da moramo ob vseh zakonih in kodeksih, ki veljajo za nas, to izjavo podpisati. Želimo tudi pojasnila, kaj se bo zgodilo s tistimi, ki izjave ne bodo podpisali," razlaga Lazić. 

Novinarjem nobenih informacij več?

Prvi del izjave se nanaša na etično in nekoruptivno ravnanje, s sklicem na etične kodekse in veljavno zakonodajo, drugi del pa na varovanje osebnih podatkov. Nespoštovanje členov v izjavi pa bi bilo lahko razlog za prekinitev delovnega razmerja. Ob tem se pojavljajo vprašanja, ali skuša UKC tako ustaviti, oziroma sankcionirati zaposlene, ki glede nepravilnosti (otroška srčna kirurgija, razmere na nevrološki kliniki..) obveščajo medije?

Kaj so torej razlogi, da je vodstvo UKC od zaposlenih zahteva, da podpišejo še dodatno izjavo? "Zaposleni v UKCL so dolžni varovati osebne podatke, s katerimi se seznanijo pri opravljanju svojega dela. UKCL je kot upravljavec zbirk osebnih podatkov (še posebej občutljivih osebnih podatkov), v skladu s 24. in 25. členom ZVOP-1, dolžan zagotoviti organizacijske in tehnične  postopke in ukrepe za zavarovanje osebnih podatkov. Zakon ne opisuje organizacijskih, tehničnih in logično-tehničnih postopkov, ampak nalaga upravljavcu, da tovrstne ukrepe sprejme. Izjavo smo pripravili kot enega izmed ukrepov," pojasnjuejo na UKC. 

Dodatni kodeks potrebuje samo UKC Ljubljana?

"Če je tak kodeks potrebno sprejeti, naj o tem odloča vlada in se sprejme za se javne uslužbence in ne selektivno za en sam zavod," pravijo v Sindikatu KC. Obrazce izjave je vodstvo UKC posredovalo na vse organizacijske enote, za vse zaposlene. "Pričakujemo, da se bodo zaposleni pozitivno odzvali na pobudo in da za podpis ne bo posebnih zadržkov," pravijo. 

Zaposleni naj bi bili glede podpisa izjave razdeljeni. V SPUKC Sindikat zdravstva Slovenije menijo, da za zaposlenega v UKCL ne sme biti sporno podpisati izjave, ki se nanaša na opravljanje dela v javnem interesu, zavračanja koruptivnih in protipravnih dejanj, ravnanje v skladu z veljavno zakonodajo in etičnimi kodeksi ter varovanje osebnih podatkov. 

Drugemu sindikatu se izjava ne zdi sporna

"Namen podpisa takšne izjave nam je (sindikatom) v ponedeljek podrobneje predstavilo vodstvo UKC Ljubljana, pri čemer so se že na začetku »posuli s pepelom« in priznali, da bi morali verjetno bolje »skomunicirati« vso zadevo. Glede na to, da smo bili ravno v našem sindikatu v preteklosti največji kritiki vodstva UKC, moramo tokrat priznati, da se nam je zdela njihova razlaga povsem na mestu in opravičilo sprejeto," pravijo v SPUKC.

"Gre za nabiranje točk"

Menijo tudi, da je poziv k nepodpisovanju izjave bolj za zavestno zavajanje in preusmerjanje pozornosti Sindikata KC glede neugodnih vprašanj v zvezi z nedavno razkrito "afero reprezentativnosti" in poceni nabiranja točk sindikata, da bi ublažili trend upadanja članstva.  

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:16 17.marec 2016.

    Zaposleni na UKC Ljubljana morajo podpisovati še dodatni kodeks...........o molčečnosti v primeru smrti pacijetov ?