Slovenija
2659 ogledov

Zaposleni udaril pacienta in mu zagrozil, da ga bo ubil

nasilje, razmerje, toksičnost Profimedia
Potem ko je pred kratkim Slovenijo pretreslo nasilje 16-letnice v DSO Trebnje, imamo zdaj nov primer nedopustnega obnašanja zdravstvenega tehnika nad pacientom.

Ni se še dobro polegel prah ob nedopustnem obnašanju dijakinje na študentskem delu, ki je med drugim tudi fizično obračunavala z oskrbovanci Doma starejših občanov Trebnje, pa Slovenijo že pretresa nov škandal. Tokrat vse skupaj prihaja iz UKC Ljubljana, kjer naj bi po poročanju portala N1 eden od zaposlenih zdravstvenih tehnikov na Nevrološki kliniki v nedeljo, 20. avgusta, na oddelku intenzivne nege Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo napadel pacienta. V UKC Ljubljana so za omenjeni medij potrdili, da so s prijavo nasilja nad pacientom seznanjeni in da so o tem obvestili policijo. S policije so sicer sporočili, da vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja groženj. 

"Pacient je več zaposlenim povedal, da ga je tehnik dvakrat udaril po glavi oziroma po ustih. Zagrozil mu je, da ga bo ubil, če se ne bo nehal dreti. Pacient je bil vznemirjen, bal se je. Tehnik pa ni nehal kričati nanj," je neimenovani vir povedal za N1. Razlog za nedopustni izpad zaposlenega naj bi bilo to, da pacient ni želel sodelovati pri negi.

Neustrezno ravnanje po incidentu?

Kot poroča N1, naj bi na oddelku za incident izvedeli šele po nekaj dneh, ko je o tem poročal napadeni pacient. "Tehnika takrat ni bilo na oddelku, po naših informacijah je takoj po nedeljskem dežurstvu prijavil bolniško," še dodajo. In kaj je po prijavi incidenta storilo vodstvo? "Pacient je potožil, da ga je nekdo od osebja udaril in mu grozil. Zadevo smo takoj, ko smo zanjo izvedeli, obravnavali in se pogovorili z vsemi udeleženimi," so v odgovoru na novinarsko vprašanje kolegov N1 zapisali v UKC Ljubljana. Pri omenjenem mediju še dodajo, da so zaposlenega, ko se je ta z bolniške vrnil na delo, umaknili z oddelka. Toda že čez nekaj dni je bil po besedah njihovega vira ponovno na svojem delovnem mestu, pa čeprav je pacient, ki je prijavil incident, še vedno ležal na njihovem oddelku. Poleg tega viri z UKC Ljubljana za N1 navajajo, da naj bi omenjeni zdravstveni tehnik v preteklosti večkrat grob do pacientov, nanje naj bi pogostokrat kričal, čemur so bili priča tudi drugi zaposleni. In ti naj bi o nedopustnem obnašanju zaposlenega večkrat obvestili nadrejene.

*Fotografija je simbolična

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • atamama 08:02 09.september 2023.

    Zanimivo, psihiatrična klinika, pa je N1 zagnal pogrom, sedaj nevrološka klinika, pa zopet iz istega gnezda pogrom. Direktor psihiatrične klinike se je postavil v bran zaposlenim, pa so novinarji poniknili. Sedaj v UKC so reagirali malo ''bolj prijazno novinarjem''... Nisem ...prikaži več seznanjen v detalje vendar sem pri okulisti poslušal kako se je sestra mučila s pacientom, da mu izvede preiskavo. /pripeljal ga je sin, ki je drgnil mobitel v čakalnici in je iz obnašanja oče bil 9 briga/Na lep način....

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 11:15 08.september 2023.

    Takšni članki, ki se čudijo ob posameznih primerih takšnega nasilja so bebavi.....Takšnega nasilja je veliko in se dogaja vsak dan...Od navadnih bolnišnic, do psihiatričnih geriatričnih in drugih ustanov kjer so nemočni ljudje...Ampak včasih se niti svojci ne sekirajo, kaj šele ...prikaži več prisojni v ustanovah in na državni ravni...To je star problem in ne nov, le da počasi prihaja klima, ko se narod sploh upa o tem spregovoriti..