Slovenija
25286 ogledov

O slovenski veleposlanici: Nasilna, poniževalna, obnaša se nečloveško

Minca Benedejčič, veleposlanica Veleposlaništvo RS v Prištini
Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu v Prištini zahtevajo zamenjavo veleposlanice Mince Benedejčič, za katero trdijo, da nad njimi izvaja mobing in da krši zakonodajo, poroča N1. Če veleposlanice ne ministrstvo ne bo zamenjalo, napovedujejo tožbo.

Zaposleni veleposlanici Minci Benedejčič očitajo, da jih ponižuje, zastrašuje in se do njih obnaša nečloveško. O tem naj bi že večkrat obvestili pristojne na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). Ministrstvo doslej ni ukrepalo, zato je peterica lokalno zaposlenih uslužbencev prek kosovskega odvetnika na ministrstvo poslala pritožbo in opozorilo.

Zaposleni veleposlanico obtožujejo psihofizičnega nasilja

V dopisu veleposlanici Benedejčič očitajo nenehno nasilno obnašanje, s čimer krši zakon Republike Kosovo o zaščiti pred diskriminacijo. Vodstvo zunanjega ministrstva pozivajo, da proti veleposlanici sprejme ustrezne ukrepe, da bo prenehala biti psihofizično nasilna. Po informacijah N1 naj bi zahtevali, da veleposlanica zapusti položaj do 15. septembra, sicer bodo zoper njo in zunanje ministrstvo vložili tožbo. 

Med očitki, ki jih navajajo, naj bi veleposlanica zaposlenim govorila da ničesar ne znajo, da so nesposobni, da kradejo, lažejo, goljufajo … Zaposlene naj bi tudi obtožila, da so ukradli ročno blagajno, a naj bi se kasneje izkazalo, da jo je sama zaklenila v omaro.

Minca Benedejčič, veleposlanica | Avtor: Veleposlaništvo RS v Prištini Veleposlaništvo RS v Prištini

Veleposlanica pozimi naj naj ne bi dovolila gretja, delali so v plaščih, poleti pa ne uporabe klime, čeprav je bilo več kot 40 stopinj Celzija. To naj bi vplivalo na njihovo zdravje. Prav tako naj bi ministrstvo opozarjali, da jim veleposlanica delovni čas kroji po svojih zamislih, kar da naj bi bilo povezano tudi z njenimi zasebnimi posli.

Kaj bo naredilo ministrstvo?

Poudarili naj bi še, da v nasprotju z dolgoletno prakso ne smejo več jesti malice v zgornjem nadstropju veleposlaništva, saj da bi po besedah Mince Benedejčič lahko tam prek dimnika poslušali njene telefonske pogovore. Kot problem pa naj bi zaposleni na slovenskem veleposlaništvu na Kosovu po naših informacijah navedli tudi to, da jim veleposlanica ne dovoli pogreti kosila v čajni kuhinji, tako da sedaj na ambasadi nimajo kje jesti, da bi hodili ven, pa nimajo denarja, ob obilici dela pa tudi ne časa.

Na ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga vodi Tanja Fajon, smo poslali novinarska vprašanja glede tega, kako bodo v primeru veleposlanice, ki je sicer žena državnega sekretarja za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Roberta Goloba Andreja Benedejčiča, ukrepali. Tukaj je njihov odgovor. 

Komentarjev 34
  • Avatar Leon
    Leon 14:36 12.september 2023.

    Vprašajte se kdo izbira osebe za konzulate v tujini kateri predstavljajo Slovenijo ?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:34 12.september 2023.

    Kot slišim tole ni edina veleposlanica, ki zganja teror nad zaposlenimi. Čeprav vsi vedo, nihče nič ne ukrene.

  • munja 14:20 12.september 2023.

    Potrebno bi bilo slišat obe strani. Ali pa postavit kamere, da se jih vidi, kaj in kako delajo.