Slovenija
105 ogledov

Zaposlili bodo 300 učiteljev

učitelj šola Shutterstock
Finančna perspektiva do leta 2020 predvideva okoli 300 pripravniških mest v vrtcih, šolah in srednjih šolah.

Šolsko ministrstvo, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič, bo za zaposlovanje pripravnikov v naslednjih petih letih namenilo okoli pet milijonov evrov. "V naslednji finančni perspektivi, torej do leta 2020, bo v ta namen na voljo 5.400.000 evrov, od tega jih bo 80 odstotkov iz Evropskega socialnega sklada, ostalo je slovenska soudeležba," pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

PREBERITE ŠE:

Na razpis se bodo predvidoma lahko prijavili javni vzgojno-izobraževalni zavodi od vrtcev do srednjih šol, ki bodo zaposlili učitelja začetnika in mu bodo lahko ponudili izkušenega učitelja. "Omejitev mest po zavodih ne bo, sredstva pa zadoščajo za 300 zaposlitev," pojasnjujejo na ministrstvu in poudarjajo, da gre za finančno perspektivo do leta 2020.

Učiteljica | Avtor: Profimedias Profimedias

Datuma objave razpisa še ni

Podatka, kdaj bo razpis objavljen, ta trenutek na ministrstvu še nimajo, saj je odvisen od postopkov na organu upravljanja pri Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. 

Med leti 2006 in 2014 se je v vrtcih in šolah zvrstilo okoli 2600 volonterjev, ki so pripravništvo opravljali brezplačno, kar od zaveze vlade v začetku mandata ni več možno. Zaradi primanjkovanja sredstev ministrstvo v tem času tudi ni razpisalo novih pripravniških mest s sklenjenim delovnim razmerjem in je iskalo evropska sredstva.

Od leta 2006 predvsem volonterji

V letu 2014 so s sredstvi ESS omogočili plačano pripravništvo 51 osebam. Večina pripravniškega dela je bila sicer od leta 2006 v šolah in vrtcih opravljena volontersko. Največ volonterskih pripravniških mest so razpisali leta 2014, ko je volontersko pripravništvo opravljalo 762 oseb. V letih pred tem je bilo v vzgoji in izobraževanju med 100 in 500 volonterskih pripravnikov letno. Skupaj se jih je od 2006 nabralo 2600.

Zadnja generacija volonterskih pripravnikov se je na razpis prijavila avgusta 2014, ko je ministrstvo razpisalo 200 pripravniških mest za OŠ in 53 za vrtce, in je zaključila pred počitnicami.

Učiteljica | Avtor: Profimedias Profimedias

Z zakonom odpravili brezplačno pripravništvo

Vlada je z zakonom o ukrepih na področju pripravništva marca letos volontersko pripravništvo ukinila. V sindikatu Mladi plus so ob tem izrazili bojazen, da se vprašanje pripravništvom z zakonom ne bo rešilo, saj se z njim volonterska pripravništva ukinjajo, a hkrati za izvajanje plačanih pripravništev ni zagotovljenih sredstev.

Komentarjev 1
  • dragec 17:40 08.oktober 2015.

    jA...JA.. ZAPOSLILI,KO BI SE HECALI