Slovenija
12 ogledov

Zaposloval bi kriminaliste

Franc Kangler, mariborski župan, pravi, da se v Sloveniji ne bi smeli več deliti Žurnal24 main
Župan Maribora. Ob koncu leta je strnil misli o vladi, ovadbah in prisluškovanju.

Ko je ta vlada nastopila delo, ste jo označili za najslabšo do zdaj. Kako bi jo ocenili danes?
Vesel sem, da me moji občutki še nikdar v življenju niso prevarali. Že to, da je bilo v tem času zamenjanih toliko ministrov, kaže, da to ni ravno stabilna vlada.

Ali bi se strinjali, da bi šla SLS v koalicijo v tej vladi?
V življenju je možno in dopustno marsikaj, mislim pa, da je to malo verjetno. Če bi se to vendarle zgodilo, bi takoj izstopil iz stranke. Potem bi bil pač osamljen jezdec na tej strani Trojan.

Bi še enkrat kandidirali za poslanca?

V vladi, kot je zdajšnja, zagotovo ne bi bil minister. Morda v kakšni stabilni, kredibilni, odločni, ne pa v tej.
Franc Kangler

Možnosti so, da še enkrat kandidiram. Kot poslancu mi je bilo lažje. Predvsem pa je bilo lažje moji družini. Bilo nam je lepše in bolje.

Odkar ste župan, se je zoper vas pojavilo nekaj ovadb. Mislite, da greste komu v nos?
Zagotovo marsikomu v tem mestu. Neverjetno je, da te ovadijo zato, ker nekaj predlagaš mestnemu svetu. Potem pa so priloge kazenske ovadbe še članki Večera, Mladine, Dela in Dnevnika. Tega še v socializmu niso počenjali.

Je v zraku že kakšna nova ovadba?
Ni še. Bo pa, in sicer po istem vzoru kot prejšnja, da sem predlagal mestnemu svetu določitev lokacije za center za ravnanje s komunalnimi odpadki. Glede na to, da so ti, ki pišejo kazenske ovadbe, takšni strokovnjaki za lokalno samoupravo, bom odpustil moje pravnike na občini in začel zaposlovati kriminaliste.

Mislite, da vam prisluškujejo?
S tem se ne obremenjujem.

Ste navdušen lovec. Že imate kakšno letošnjo trofejo?
Skoraj vsako nedeljo grem na Gaj. Letos sem že ulovil enega divjega prašiča in nekaj fazanov. Za lisice je zdaj sicer sezona, vendar ni časa. Zanje je treba zjutraj zgodaj na jago in v mrzlem čakati pred lisičjim brlogom.

Na vaš račun so letos nastale kar tri pesmi, in sicer v house in narodno-zabavni izvedbi ter priredba dalmatinske uspešnice. Vam to godi?
Ne tri – štiri. Še priredba Čebelarja. To so mi spesnili mladi z Gaja. Vse so mi simpatične. Ne da mi to godi, zanimivo pa je, da bolj ko nekateri obračunavajo z menoj, bolj me ljudje podpirajo.

Voščilo Mariborčanom?
Želim, da pozabijo vse, kar je bilo letos slabega. Da si 31. decembra vzamejo čas zase, za družino in svoje prijatelje. Da vstopijo v leto 2011 z roko v roki in mislijo, da je treba drug drugemu pomagati. Želim pa jim tudi veliko uspehov, osebnega zadovoljstva in zdravja. Če bo zdravje, bo tudi vse drugo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.