Slovenija
117 ogledov

Namesto na počitnice pisanje prošenj

učiteljuica Profimedias
Zaposlitev za nedoločen čas v javnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je za mnoge mlade pogosto misija nemogoče.

"Namesto dopusta vsako poletje prebiram oglase in pošiljam prošnje," pravi učiteljica, ki je z zaključkom šolskega leta spet ostala brez službe. In ni edina.

Na sindikatu šolnikov v tem času telefoni zvonijo bolj pogosto. "Leta 2009 je ministrstvo poslalo okrožnico, s katero je pozvalo šole, da naj se izogibajo zaposlovanju strokovnih delavcev za določen čas, zlasti za deset mesecev, in se poslužujejo zaposlovanja za nedoločen čas," pojasnjuje Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ).

"Nekaj časa je bilo v redu, v zadnjem času pa opažamo povečano število vprašanj prav ob koncu šolskega leta, zato sklepamo, da je ta zgodba zaposlovanja za deset mesecev spet postala praksa oziroma rešitev, s katero na šolah varčujejo," dodaja Štrukelj.

PREBERITE ŠE:

Razlog po njegovi oceni tiči v tem, da so ravnatelji in direktorji stisnjeni ob zid zaradi varčevanja. "Očitno smo šli v izobraževanju čez rob, ena od posledic je ta, da so se vrnile rešitve, po katerih se varčuje neposredno pri zaposlenih," poudarja Štrukelj.

Ravnatelji v primežu zmanjševanja sredstev

Na to opozarja tudi predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan. "Ne vem, od kod vam podatek, da se ponovno pojavlja oziroma veča odstotek takih zaposlitev. Če je temu res tako, je potrebno pogledati na sistem širše, saj je znano dejstvo, da se delež prekarno zaposlenih v državi že nekaj let povečuje." pravi in poudarja, da je potrebno ob tem razumeti tudi javne zavode, kjer so morebiti to storili. "So v primežu zmanjševanja sredstev, kar je razvidno iz sklepov o obsegu financiranja. Pomagajo si tako, da bodisi opuščajo zmanjšane učne skupine ali pa posežejo po kakem drugem ukrepu, ki jim ga omogoča zakonodaja."

Na Sviz se obračajo učitelji, ki jih zanima, kakšne so njihove pravice. "Razen tega, da javno pozivamo, naj se takšne pogodbe ne sklepajo, veliko ne moremo storiti. Smo pa na skrajno občutljivi točki, ko delodajalci ne omogočijo izrabe dopusta, ali v primerih, ko učiteljem na primer julija potečejo pogodbe o delovnem razmerju, a jih kljub temu vabijo na pedagoško konferenco, ki je desetega julija."

"Bojijo se, da bi si zaprli vrata"

Za neposredno kršitev zakonodaje gre tudi v primeru, ko se učitelju, ki je zaposlen za določen čas, po dveh letih pogodba ne spremeni v pogodbo za nedoločen čas. "Obstaja nekaj sivega prostora, ko skušajo delodajalci s spremembami delovnih mest zaobiti to določbo, a je po spremembi zakonodaje leta 2013 tega manevrskega prostora za delodajalce manj," poudarja Štrukelj. "Zaposleni sicer zelo neradi sprožajo te postopke, kljub temu, da jih mi nagovarjamo, ker se bojijo, da bi si tako zaprli vrata. Je pa klicev, ko se informirajo, kakšne so njihove možnosti bistveno več. Naši pravniki imajo ob koncu šolskega leta verjetno nekaj sto takšnih pogovorov."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • ČistaResnica 16:09 23.junij 2015.

    čistilka ima 50e nižjo plačo od pomočnic..

  • ČistaResnica 16:02 23.junij 2015.

    da ne omenjam kako te ob iskanju novih zaposlitev zaslušujejo, češ zakaj prejšnje nisi obdržal. Ta država je postala prava luknja in ljudje se tepejo med sabo- slovenec slovencu volk. Čez čas se bo pokazala rana te družbe, tudi pri ...prikaži več teh, ki mislijo da so zaščiteni saj prekariat ne bo vplačeval.. Nihče ne uide.

  • ČistaResnica 15:59 23.junij 2015.

    V Vrtcih je zelo težko dobiti redno službo saj delaš v timih in večinoma gre za ženske kolektive. Vedno se najde kakšna ki te zabode v hrbet ali kakšna malipunativa čudna osebnost. Tako da je možnosti da obdržiš službo zelo ...prikaži več malo. Tudi ceni se ne dovolj pomočnic, ki precej garajo, da ne omenjam plače.