Slovenija
13 ogledov

Zaprli dovoz na ljubljansko urgenco

Ljubljanska urgenca
1/4
Boštjan Tacol
V okolici urgence bo veljal nov prometni režim.

V četrtek ob 6. uri zjutraj bodo odprli nov dovoz v urgentni blok z Njegoševe ceste. Za bolnike, ki bodo prišli na urgenco peš, bo po novem na voljo začasen dostop prav tako z Njegoševe ceste. Dostop bodo uporabljali tudi zaposleni. Vse zdajšnje dovoze in dostope z Bohoričeve ulice pa bodo zaprli. 

Nov dovoz bo namenjen tako reševalnim kot osebnim vozilom. Po dovozu bodo vozila pripeljala na veliko ploščad, kjer bo namesto zdajšnjih dveh pet vhodov: eden za bolnike, pri katerih bo potrebna reanimacija, trije za druge nujne bolnike ter eden za nenujne in dializne bolnike.

Dokončanje druge faze maja

Ureditev novega dovoza z Njegoševe ceste je po besedah vodja internistične prve pomoči ljubljanske interne klinike Hugona Možine del druge od treh faz izgradnje novega urgentnega bloka UKC Ljubljana in vključuje internistični del urgence. Dokončanje druge faze, katere investicijska vrednost je nekaj manj kot 23 milijonov evrov, je predvideno v maju. Morebitne zamude z nabavo nove medicinske opreme pa bi lahko dokončanje prestavilo do začetka poletja.

V sklopu druge faze med večjimi deli ostaja dokončanje novih triažnih ambulant in čakalnice. Z ministrstva za zdravje so danes sporočili, da bodo v prihodnjih dneh razpisali datum za tehnični pregled za nove prostore interne prve pomoči in splošne nujne medicinske pomoči. Po končanem pregledu bodo lahko premestili dva oddelka iz zdajšnjih 1000 kvadratnih metrov velikih prostorov na novo 2050 kvadratnih metrov veliko lokacijo.

Nov dovoz pomeni nadaljevanje gradnje

Ministrstvo in ljubljanski UKC bosta z izvajalcem Kolektor Koling tudi podpisala dodatek za podaljšanje roka do 31. maja za izvedbo gradbeno obrtniških in inštalacijskih del na zadnjem prizidku. "Ta je predmet tretjega uporabnega dovoljenja, saj se lahko gradnja nadaljuje, ko je vzpostavljen nov dovoz na urgenco. Vrednost del, ki jih je treba izvesti, znaša približno 2,8 milijona evrov," so zapisali na ministrstvu.

Tretje faza izgradnje nove ljubljanske urgence pa bo sicer obsegala dokončanje centralnega laboratorija, gradnjo in opremljanje drugega in tretjega dela urgentnega bloka v pritličju, vzpostavitev dispečerskega centra in opremljanje internistične prve pomoči ter splošne nujne medicinske pomoči. Za tretjo fazo je zagotovljenih dodatnih 22 milijonov evrov, njeno končanje pa je predvideno za leto 2020.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • allstarr111 16:57 22.februar 2017.

    Zidar bo sevede poleg, resda preko Skype-a a bo poleg :)

  • kapibara 16:44 22.februar 2017.

    A bo zidar prisoten pri otvoritvi al je v Švici ?