Slovenija
32 ogledov

Zaprosili za pomoč, Slovenija še razmišlja

razno 20.03.14. Ukrajina, Kijev, Foto: Barbara Erzen razno 20.03.14. Ukrajina, Kijev, Foto: Barbara Erzen
Ranjeni v protestih v Kijevu potrebujejo rehabilitacijo, ukrajinski veleposlanik je Slovenijo že zaprosil za pomoč.

Po nedavnih protestih v Kijevu, kjer je bilo ubitih okoli sto ljudi, več kot 2.000 pa ranjenih, številni Ukrajinci še vedno potrebujejo pomoč pri zdravljenju in rehabilitaciji. Ukrajinski veleposlanik je za pomoč pri rehabilitaciji ranjenih in psihološki rehabilitaciji otrok, ki so v protestih izgubili starše, zaprosil tudi Slovenijo.

Na ministrstvu za zunanje zadeve odgovarjajo, da "s partnerskimi organizacijami proučujejo konkretne možnosti za realizacijo tovrstne pomoči", in dodajajo, da Ukrajina lahko zaprosi za pomoč tudi prek mehanizma civilne zaščite Evropske unije. Bo pa letos Slovenija za pomoč Ukrajini namenila 55.000 evrov, in sicer 15.000 za rehabilitacijo otrok s posledicami černobilske jedrske nesreče, preostanek pa za černobilski sarkofag.

Soča o pomoči ne ve še nič

Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča, kjer v Sloveniji izvajajo rehabilitacijo, pravijo, da o pomoči Ukrajini ne vedo še nič: "Na Soči razpolagamo z vsem znanjem in resursi, da ustrezno obravnavamo tudi paciente iz Ukrajine, vendar v zvezi s tem do zdaj ne potekajo nobeni dogovori."

Zaradi neustreznosti v tujino

Kot smo že poročali, je zaradi nezadostne opremljenosti ukrajinskih bolnišnic okoli sto ranjenih protestnikov evromajdanske revolucije odšlo na zdravljenje v tujino. Ukrajinskim prostovoljcem iz samoorganiziranih skupin je nekaterim ranjenim uspelo zagotoviti zdravljenje v Izraelu, Avstriji, Nemčiji, Romuniji ter na Poljskem in Češkem. Zadnje štiri države so pomoč ponudile brezplačno. 

Komentarjev 2
  • mirko 08:12 24.marec 2014.

    Zlezi Rusom v rit, tam imajo ogromno plina-amonijaka. Ti vsaj neostika ne bo treba več vohat za omamljanje svojih mikroskopskih možganov.

  • dragec 07:28 24.marec 2014.

    Tisti,ki ne priznajo Slovenijo in jo uvrščajo v Hrvaško,si pomoči ne zaslužijo