Slovenija
1665 ogledov

Zaprte trgovine, v nekaterih zmanjkalo ustekleničene vode

Nakupovalni voziček Profimedia
Potem ko so številne kraje po Sloveniji prizadele obsežne poplave, so bili nekateri trgovci prisiljeni zapreti določene poslovalnice, vsi pa poročajo tudi o povečanem povpraševanju po ustekleničeni vodi.

Mercator sporoča, da so v nekaterih krajih po Sloveniji, ki so jih prizadele poplave, njihove trgovine trenutno zaprte. Ponekod, kjer obratujejo, pa kupci kupujejo večje količine vode v plastenkah. Tja, kjer je vode zmanjkalo, jo prednostno in pospešeno dovažajo, so zatrdili. "Prizadevamo si, kjer je to le mogoče, ohranjati oskrbo ljudi, in se iz ure v uro prilagajamo razmeram glede na dostopnost trgovin," so dodali.

Zaprte so tudi štiri Sparove poslovalnice, in sicer v Vojniku, Mozirju, Trzinu in Ravnah na Koroškem. V Sparu Slovenija so ob tem poudarili, da imajo ustekleničeno vodo povečini še na zalogi. Tudi v tem podjetju se trudijo zagotavljati oskrbo ter se prilagajati trenutnim razmeram, hkrati pa pomagati na najbolj ogroženih območjih. "Žal prihaja do motenj v dobavi, ki so posledica izrednih vremenskih razmer, zato pozivamo vse, da si v tem trenutku stojimo ob strani," so še zapisali.

Prodajajo zgolj količine, primerne za gospodinjstva

V Hoferju zaprtja trgovin niso omenili, so pa potrdili, da zaradi povečanega povpraševanja v določenih njihovih poslovalnicah prihaja do težav z zalogo ustekleničene vode. "Po naših najboljših močeh se trudimo, da je dobavna veriga v danih razmerah čim manj motena in trgovine zalagamo z ustreznimi količinami izdelkov, kjer seveda lahko do njih dostopamo, in hkrati poskrbimo tudi za varnost naših voznikov," so izpostavili. Ob tem so opozorili, da prodajajo zgolj količine, primerne za gospodinjstva, in kupce pozvali, naj kupujejo le toliko, kolikor res potrebujejo, in tako dostop omogočijo tudi drugim.

Prav tako so povečano povpraševanje po ustekleničeni vodi v svojih trgovinah v prizadetih krajih potrdili v Lidlu Slovenija. Tako kot ostali trgovci se trudijo manjkajoče izdelke čim prej dostaviti, je pa zaradi stanja na cestah dostava otežena, so opisali razmere. "Ker moramo v teh razmerah nujno poskrbeti za varnost naših zaposlenih, so naše ekipe zmanjšane," so dodali in kupce zaprosili za razumevanje.

supermarket trgovina | Avtor: Profimedia Fotografija je simbolična. Profimedia

"Na območjih, kjer imamo poplave, se je pojavilo povečano povpraševanje po vodi. Naše poslovalnice so dobro založene in imamo vseskozi vodo na zalogi, kar gre v veliki meri zahvala visoki odzivnosti naših slovenskih dobaviteljev, ki so nam dobavili dodatne količine še tekom današnjega dneva," pa so na povpraševanje STA odgovorili v podjetju Jagros, ki upravlja Trgovine Jager.

Marsikje onemogočeno normalno poslovanje

Odzvali so se tudi v Trgovinski zbornici Slovenija. Kot so zapisali, se zavedajo resnosti razmer, v tej luči pa so se zavezali, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bodo prodajalne po državi čim bolj normalno preskrbljene.

"Razmere v prodajalnah v marsikaterem kraju onemogočajo njihovo normalno poslovanje, saj skoraj četrtina maloprodajnih mest zaradi nastalih razmer, kot so poplavljenost trgovskih objektov, poplave cest, izpadi elektrike in nezmožnost prihoda zaposlenih na delo .. ne obratuje," so opisali dogajanje.

Da bi omogočili nemoteno oskrbo prebivalstva, so na gospodarsko ministrstvo in na predsednika vlade Roberta Goloba posredovali prošnjo, da se za nedeljo odobri možnost enkratnega in izrednega odprtja trgovin.

posledice naravne nesreče v Mestni občini Kranj | Avtor: GARS, MOK, MIK GARS, MOK, MIK
Pošta Slovenije prosi za razumevanje

Zaradi izrednih vremenskih razmer, ki so posledica obilnih padavin in poplav, je moteno poslovanje tudi na številnih poštah po državi. Ker je otežena dostava pošiljk, je več poslovalnic zaradi skrbi za varnost zaposlenih, pošiljk in premoženja zaprtih. Pošte, ki poslujejo tudi ob sobotah, bodo to soboto zaprte, so sporočili iz Pošte Slovenije.

Po podatkih iz centrale omenjenega državnega podjetja je trenutno zaprtih 36 pošt na območju Gorenjske, Savinjske doline, Šaleške doline, Koroške ter ponekod drugod, prav tako je zaradi neprevoznih cest onemogočeno ali oteženo izvajanje dostave na okoli 50 poštah.

Poštarji sicer glede na izredne vremenske razmere in aktualno vremensko napoved Agencije za okolje opravljajo dostavo pošiljk na tistih območjih, kjer razmere to dopuščajo. Ob tem na Pošti Slovenije poudarjajo, da sta na prvem mestu varnost in zdravje zaposlenih. Zaradi tega bo po njihovem prihajalo do zamud pri dostavi poštnih pošiljk, zato uporabnike poštnih storitev prosijo za razumevanje. Kot so zagotovili, bodo takoj, ko se bodo razmere normalizirale, spet vzpostavili običajno poslovanje in dostavo pošiljk vsem prebivalcem.

Banke ponekod zaprte

Vremenska ujma je ponekod onemogočila tudi delovanje bančnih poslovalnic. Zaradi poplav so mnoge zaprte ali delujejo v omejenem obsegu, sporoča Združenje bank Slovenije. V bankah in hranilnicah si prizadevajo, da bi v čim krajšem možnem času znova zagotovili polno delovanje zaprtih poslovalnic, enako velja tudi za oskrbo bankomatov, ki so zaradi poplav ponekod prav tako nedostopni. Do takrat uporabnikom svetujejo, da za opravljanje bančnih storitev uporabijo digitalne kanale in plačilne kartice, ki delujejo nemoteno. 

dezurni@styria-media.si

HE Krško Sprožene sirene Slovenija Najhuje še prihaja, župan poziva ljudi, naj se pripravijo Reševanje konj, Gameljne foto, video Slovenija Evakuacija konj, srna plavala čez poplavljeno polje, deroča reka odnesla psičke helikoptersko reševanje Slovenija Video: Posnetki dramatičnega reševanja v Savinjski dolini
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.