Slovenija
21 ogledov

Zaprtje Luke Koper ostaja v igri

Luka Koper. (Foto: Dare Čekeliš) Žurnal24 main
Avtoprevozniki in Vlačič znova o ukinitvi pristojbin za Luko Koper. Pogovore bodo nadaljevali, ko bodo imeli na ministrstvu pravno mnenje, ali ima Luka pravico pobirati pristojbino.

Avtoprevozniki pri OZS so se danes glede zahteve v zvezi s pristojbinami za vstop v Luko Koper znova sestali z ministrom za promet Patrickom Vlačičem. Po besedah predsednika sekcije avtoprevoznikov Andreja Klobase bodo pogovore nadaljevali, ko bodo imeli na ministrstvu pravno mnenje, ali ima Luka pravico pobirati pristojbino.

Vlačič: ministrstvo ne more ukiniti pristojbin
"Če bo Luka Koper pristojbine prenesla kot strošek na druge v oskrbovalni verigi, torej na špediterje in naročnike, pa jaz s tem nimam problemov," pravi Vlačič.

Do nadaljnjega brez ukrepov
Z Vlačičem naj bi se Klobasa slišal v ponedeljek, do nadaljevanja pogovorov pa avtoprevozniki ne bodo izvajali nikakršnih ukrepov v smeri blokade koprskega pristanišča.

"Da od jutri naprej ne bomo več plačevali vstopa v Luko Koper,"
Andrej Klobasa, nam je predsednik sekcije avtoprevoznikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pred srečanjem odgovoril na vprašanje, kaj pričakuje.

Avtoprevozniki zahtevajo ukinitev pristojbin. Že konec septembra so v znak protesta napovedali zaprtje Luke Koper, česar pa po takratnem sestanku z Vlačičem niso izvedli.

Če bi mi kot lastnik Luki Koper naložili, da ne sme več zaračunavati pristojbine, bi šlo za spremembo koncesijske pogodbe. Luka Koper je dolžna s sredstvi iz naslova pristojbin vzdrževati cestno infrastrukturo v luki. Če teh sredstev ne bi bilo, bi morala država vzdrževanje cest plačati iz proračuna, tega pa ne moremo narediti, ker bi bila to nedovoljena državna pomoč.
Patrick Vlačič

Zaprtje Luke ostaja v igri
"Upravni odbor nas je pooblastil, da zapremo Luko Koper, če v določenem roku ne dosežemo dogovora z vlado in Luko Koper. Kaj to pomeni – jo bomo zaprli danes, jutri ali čez 14 dni, zdaj težko rečem," je dejal Klobasa.

Sam meni, da bi se bilo bolje pogajati "še naslednje štiri mesece" kot pa da bi zaprli Luko.

 

"Državljanom je treba povedati, da osebni promet ne bo nikjer ogrožen, nikjer. Osebni promet bo povsem normalno potekal,“ pa zagotavlja Klobasa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.