Slovenija
14001 ogledov

Zaradi birokracije avto mesec ali več po nakupu v garaži

Avto v garaži
Birokratski postopek, zaradi katerega novo vozilo pristane v garaži.

"Kupci vozil v tujini imamo veliko težav zaradi neživljenskih postopkov pri obračunu davka na motorna vozila, za vozila, kupljena v tujini," se pritožuje predlagatelj na spletnem portalu Predlagam.vladi.si. "Kupec vozila zaradi 30-dnevnega roka izdaje odločbe o plačilu DMV-ja pogosto zgolj parkira vozilo za mesec dni ali celo več, predno ga lahko registrira."

Takšen način se mu zdi nesmiselen, saj oddana vloga, kot pravi, pogosto čaka na vrsto za obravnavo skoraj en mesec. "Potem se preverja, ali je z nakupom vozila in z dokumenti vse v redu, nakar se izda odločba za plačilo DMV-ja, kupec DMV plača, Furs izda potrdilo o prejetem plačilu," postopek opisuje predlagatelj. "Šele nato lahko kupec vozilo registrira."

Predlaga, da se za obračun DMV-ja pooblasti ustanove za registracijo vozil in obrne vrstni red postopkov. "Pooblaščenec ob oddaji vloge na osnovi računa za vozilo obračuna DMV in ostale dajatve, kupec ga plača, nakar se vozilo registrira," piše predlagatelj. "Furs si lahko mirne duše vzame daljši čas za kontrolo in naknadno sankcionira morebitne nepravilnosti."

"Janez Novak na primer proda svoj stari avto, da bi si kupil novega, ki ga je našel v tujini. Ob sedanjem sistemu je lahko povsem nemobilen do meseca in pol. Kako bi reagirali, če bi kupec prišel v trgovino, kupil kilo kruha, oddal vlogo za obračun DDV-ja, Furs bi mu čez mesec dni poslal odločbo o plačilu DDVja, nakar bi ga trgovec povabil, naj prevzame mesec dni star kruh. 

Vem, da primera nista ravno primerljiva, vendar sem s tem hotel pokazati, s kakšnimi nepotrebnimi težavami se zavezanci srečujemo. Zdi se mi povsem nesprejemljivo, da moramo v času razvite IT tehnologije čakati več kot mesec dni, da lahko začnemo uporabljati kupljeno vozilo."

Predlagatelj na Predlagam.vladi.si

Pri Finančni upravi priznavajo, da je zakonsko predpisani rok za reševanje vloge za obdavčitev motornih vozil res en mesec dni, a je praviloma krajši. "Prizadevamo si, da je vsaka vloga za obdavčitev motornih vozil z DMV rešena čim hitreje, predvsem pa znotraj zakonsko predpisanega roka," pojasnjujejo pri Fursu. "Praviloma je pri odmerah DMV, katerih čas reševanja je daljši od 30 dni, razlog v tem, da se je v teh primerih vodil poseben ugotovitveni postopek."

Zaradi poskusov utaj daljši postopki

Razlagajo, da se pri posebnem ugotovitvenem postopku za razliko od skrajšanega postopka, ugotavljanje dejstev in okoliščin izvaja z aktivnostmi, kot so npr. zaslišanja stranke, ustna obravnava, sodelovanje prič, izvedencev in mednarodna poizvedba. V primeru, ko obstajajo sumi na nepravilnosti in je treba podatke preverjati tudi preko mednarodne izmenjave, se rok reševanja precej podaljša, zato se takrat postopek odmere DMV prekine do prejema odgovora iz mednarodne poizvedbe.

Finančna uprava namreč opaža čedalje več primerov, v katerih se želijo preprodajalci z uporabo različnih shem in slamnatih preprodajalcev izogniti plačilu DDV v Sloveniji, zato je poostrila postopke odmere DMV. "Postopki učinkovitega nadzora so lahko dolgotrajni, saj pogosto pravilnosti obdavčitve izvedenih transakcij ni mogoče preveriti brez mednarodne izmenjave podatkov," poudarjajo pri Fursu. "To pa lahko zelo podaljša postopek odmere DMV. Če ta ni plačan, ni mogoče registrirati iz tujine pridobljenega vozila."

Večina vlog rešenih v času do desetih dni

Poudarjajo, da se sicer trudijo, da bi se čas pri odmeri DMV skrajševal, a dodajajo, da na čas reševanja vloge vplivajo okoliščine v danem trenutku, kar pomeni, da se odmere pravočasnih in popolnih vlog obravnavajo takoj oziroma čimprej je možno. "Dodajamo še, da v zadnjih letih beležimo neprestano rast števila prejetih napovedi," o tem, kaj še vpliva na čas reševanja vloge, pravijo pri Fursu. "Povečanje je za približno 5000 napovedi letno."

V letu 2018 so pri Fursu opravili več kot 40.000 odmer, od katerih je bilo 22,6 odstotkov vlog rešenih v času od enega do treh dni, 36 odstotkov v času od 4 do 10 dni, 25 odstotkov v času od 11 do 20 dni, 11,5 odstotkov v času od 21 do 30 dni, 4,9 odstotkov pa več kot 30 dni. Od 40.000 odmer, se jih je slabih deset tisoč glasilo na fizične osebe.

Davek na motorna vozila (DMV) se plačuje za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Republike Slovenije. Zavezanec za plačilo je proizvajalec oziroma oseba, ki pridobi motorno vozilo v drugi državi članici Evropske unije oziroma uvoznik motornih vozil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • ilija10 15:57 06.junij 2019.

    aha če sami uvažamo je dražje, če nam ga pa ti uvoziš pa pobereš provizijo bomo pa prihranili??? BRAVO MAJSTOR!!!!

  • maresem 14:04 03.april 2019.

    V ćarapanski Sloveniji je to normalno, v razvitem svetu gotovo ne.

  • luka93 11:59 03.april 2019.

    Ne pretiravajte. Z uvozom se ukvarjam že več kot 20 let in se vseskozi soočam z nelojalno konkurenco utajevalcev, končno so se začele stvari urejati. tisti, ki pa sami uvažate avtomobile, kar je po večini dražje in ne poznate načinov, ...prikaži več kako odmero legalno spraviti skozi prej... jah, sami ste si krivi ;)