Slovenija
32 ogledov

"Zaradi bomb bodo le še bolj radikalni."

Primož Šterbenc S. H. H.
Bombardiranje položajev Islamske države je kontraproduktivno, pripadniki Islamske države bodo postali še bolj radikalni, radikaliziral pa se bo tudi del sunitskih muslimanov v Iraku in Siriji in nasploh v svetu, pravi Primož Šterbenc, strokovnjak za mednarodne odnose in poznavalec razmer v muslimanskem svetu.

Slovenija je ena od držav zaveznic ZDA proti terorizmu, oziroma v napadih na Islamsko državo (ID). Kakšne so lahko negativne posledice, možnost terorističnih napadov na tarče v Sloveniji?

"Možnost negativnih posledic (morebitnih napadov militantnih islamistov) za Slovenijo je majhna zaradi več razlogov. Prvič, Slovenija verjetno ne bo sodelovala v vojaških operacijah. In drugič, zaradi narave muslimanov, živečih v Sloveniji. Slednji izvirajo večinoma iz Bosne in Hercegovine, kjer prevladuje najbolj liberalna sunitska pravna šola Hanafi. Poleg tega so muslimani, živeči v Sloveniji, solidno integrirani v slovensko družbo. Tudi vodstvi Islamske skupnosti in Muslimanske skupnosti v Sloveniji sta razumni in opozarjata svoje člane pred radikaliziranjem."

Slovenija je torej glede muslimanske skupnosti v precej drugačnem položaju kot nekatere druge evropske države?

"Zelo pomembno je, da muslimani, živeči v Sloveniji, ne izhajajo iz okolij, ki bi bila v preteklosti žrtev kolonialne vladavine evropskih sil, in so zato manj alergični na današnje agresivno delovanje zahodnih sil v muslimanskem svetu. Popolnoma drugače je z muslimani, izvirajočimi iz Alžirije in Pakistana, ki živijo v Franciji in Veliki Britaniji, kajti obe državi sta v Alžiriji in Indiji v kolonialnem obdobju nastopali negativno. Slovenija tudi ni nekdanja kolonialna sila in je zato manj negativno percipirana."

Ali bo bombardiranje položaje ID ustavilo delovanje njihovih pripadnikov? Je to po vaše pravi način?

"Mislim, da bombardiranje položajev ID v Siriji in Iraku nikakor ni koristno, temveč je nasprotno kontraproduktivno, in sicer zaradi naslednjih razlogov. Prvič, borci ID se bodo zaradi fenomena kulturne obrambe še bolj radikalizirali, radikaliziral pa se bo tudi del sunitskih muslimanov v Iraku in Siriji in nasploh v svetu. Na svetu je okoli 1,5 milijarde sunitskih muslimanov, in če se radikalizira le majhen delček, bi bilo to lahko zelo neprijetno. Drugič, povečalo se bo rekrutiranje v vrste ID iz Sirije, Iraka in vsega sunitskega muslimanskega sveta. Tretjič, v Iraku vojaški napadi bistveno ovirajo možnost politične rešitve, kajti ZDA letalske napade izvajajo v sodelovanju z iraškimi varnostnimi silami, ki so šiitsko dominirane, poleg tega pa pri bojevanju proti ID,objektivno gledano, sodelujejo tudi s šiitskimi milicami, ki so zelo protisunitsko usmerjene in agresivne. Posledično se zmanjšujejo možnosti, da bi se iraška sunitska skupnost odvrnila od ID, kajti zaradi skupnega ameriško-šiitsko-kurdskega vojaškega delovanja je zmeraj bolj prestrašena in se bo zato strnila za najmočnejšim sunitskim akterjem, to je ID. 
 
Kakšne bi lahko bil politični način posredovanja?
"Edini pravi način reševanja problema je lahko politični način - dajanje iraški sunitski skupnosti resničen vpliv na politične in varnostne odločitve, tako da bo bolj zadovoljna in da se bodo posledično sunitska plemena odvrnila od ID, ki je v osnovi ne marajo. No, kot že rečeno, ob sedanjem poteku dogodkov bo do tega prišlo težko, tudi če bo iraški šiitski premier Al Abadi v vlado vključil več sunitov."

Bi bilo to dovolj? Kaj pa ostali muslimani?

Širše gledano bi morala Zahod in mednarodna skupnost razreševati krizna območja, na katerih trpijo muslimani, predvsem Palestina, pa tudi Čečenija, Kašmir, Ksindžiang in Mjanmar, tako da ID ne bi mogla v svoje vrste rekrutirati iz vrst muslimanov, ki so iritirani zaradi trpljenja muslimanov. Strukturni problem je to, da mnogi muslimani menijo, da ima islam danes v svetu izrazito premajhno moč oziroma da je preveč šibak. Kar je objektivno res, ker je del svetovne periferije. Zelo bi pomagalo tudi, če v svetu ne bi bila več prevladujoča družbenoekonomska paradigma neoliberalizem, ki globalno ustvarja zmeraj bolj nepravično socialno stanje in s tem omogoča krepitev religijskih radikalizmov. Zelo konkreten primer je radikalno islamistično gibanje Boko Haram v Nigeriji, ki je v bistveni meri rezultat neoliberalnega divjanja v Afriki v 80. in 90. letih.

 

Komentarjev 5
  • Tupamaros 09:34 27.september 2014.

    Kje najdete te "strokovnjake multipraktike" Zlo je treba ustaviti na začetku tako ali drugače. Ker niso ustavili Hitlerja na začetku je umrlo na milijone ljudi.

  • atzz 09:04 27.september 2014.

    Ta gospodič naj to pove prebivalcem obkoljenega mesta Kobane, ki pravkar doživlja usodo Vukovarja. Takšni samooklicani "strokovnjaki" za Bližnji Vzhod naj si ogledajo najprej situacijo na licu mesta, potem pa naj pametujejo.

  • Igor Đukanović 01:51 27.september 2014.

    Seveda menim, da je treba ukrepati in ne čakati križem rok. A uporabiti je treba tudi glavo in vedeti, kaj bo določen ukrep prinesel. Takole neprizadeto od daleč ne bomo veliko naredili. Slovenci bi glede na lastne izkušnje morali nesebično ...prikaži veččno podpreti kurdsko neodvisnost.