Slovenija
3990 ogledov

Zaradi bombe bo potrebna evakuacija UKC

bomba Maribor Europark Mestna občina Maribor
V Mariboru so v dveh dneh našli dve neeksplodirani bombi. Obe bodo uničili še v tem tednu.

Prvo bombo so našli ob Titovi cesti, za nakupovalnim središčem Europark, kjer kopljejo gradbeno jamo za nov trgovsko-poslovni objekt. Drugo bombo so v nedeljo popoldne našli delavci med rekonstrukcijskimi deli na železniških tirih v neposredni bližini železniškega mostu ter glavne avtobusne in železniške postaje. 

Pristojne službe so sporočile, da bo evakuacija potrebna v obeh primerih. Prvo bombo bodo deaktivirali v četrtek, 31. oktobra, drugo pa v nedeljo, 3. novembra. Bomb do takrat ne bodo premikali. Danes bodo nadaljevali z ogledi in začeli tudi s pripravami na uničenje. Obe lokaciji, kjer se nahajata bombi, sta fizično zavarovani in dostop do njih ni dovoljen.

V četrtek bodo začeli z evakuacijo ob 8. uri. Do 12. ure bo evakuacija zaključena, nato pa bodo začeli z delom strokovnjaki za neeksplodirana ubojna sredstva. Evakuirali bodo prebivalce v radiju 300 metrov, med drugim tudi Univerzitetni klinični center Maribor, omejen bo dostop v bolnišnico. Zaprta bo železniška proga, avtobusna postaja in linija plina. V UKC Maribor so že začeli s prvimi potrebnimi ukrepi.

V nedeljo, 3. novembra, bodo evakuirali prebivalce v 600-metrskem radiju. Podrobnejše informacije o poteku evakuacije bodo še sporočili. 

Neeksplodirana bomba v Mariboru | Avtor: MOB MOB

Kot je povedal Darko Zonič, poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksploidranimi ubojnimi sresdstvi, ima prva 250-kilogramska bomba dva mehanska vžigalnika, v njej pa je 125 kilogramov eksploziva. "V tej fazi ni nobene nevarnosti," je poudaril. Po izvedeni evakuaciji bodo bombo dvignili in jo dali v 8 metrov globoko jamo, ki jo bodo skopali v bližini. Nato se bosta do bombe spustila dva pirotehnika in z bombe odstranila vžigalnike. "Če bo šlo vse v redu, bo to hitro zaključeno," je poudaril. Po odstranitvi vžigalnikov bodo bombo povlekli iz jame in nato uničili vžigalnika z manjšo količino eksploziva. 

V primeru, da ne bodo mogli odstraniti vžigalnikov, bodo v jamo dodali večjo količino eksploziva, jamo zasuli in aktivirali eksploziv. 

Druga bomba tehta 500 kilogramov in ima samo sprednji vžigalnik ter vsebuje 254 kilogramov eksploziva. Leži na železniškem nasipu. Poskušali jo bodo spraviti nižje in nato izvesti enak postopek kot pri prvi bombi. 

Zonič je pojasnil, da so nazadnje imeli podobno situacijo v Vurberku, le da je tam imela bomba kemični vžigalnik, ki predstavlja večjo nevarnost. Letalske bombe, ki so jih pred 19 leti odkrili v Mariboru, so takrat lahko odpeljali s kraja samega na uničenje, ker niso več imele vžigalnikov, je še pojasnil. 

Neeksplodirana bomba v Mariboru Slovenija V Mariboru delavci naleteli na že drugo neeksplodirano bombo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • alojzr 13:20 28.oktober 2019.

    ' "Če bo šlo vse v redu, bo to hitro zaključeno," je poudaril. ' Če ne bo vse v redu, pa tudi.