Slovenija
9 ogledov

Zaradi bulmastifov hitijo z zakoni

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Shod. Društva za zaščito živali nasprotujejo prepovedi pasem in omejitvi števila živali.

 “Pričakujemo odgovore! Zahtevamo odgovornost!” je slogan s katerim bodo v soboto društva in ostali podporniki pozivali k treznemu in premišljenemu spreminjanju zakonodaje. Peticijo, v kateri med drugim nasprotujejo “vsakršni uvedbi zakonodaje, ki temelji na pasemski pripadnosti psov, saj lahko po izkušnjah iz tujine sklepamo, da ni učinkovita pri preprečevanju napadov psov in ne zmanjšuje števila ugrizov psov, saj se omejuje na rodovniške pse in dopušča ogromno manipulacij pri mešancih in križancih”, je do sedaj podpisalo preko tri tisoč ljudi, podpise pa bodo zbirali vse do 8. marca.
 
Kinološka zveza Slovenijeprav tako nasprotuje temu, “da bi zakonodajo spreminjali na hitro in zaradi enega samega dogodka povezanega s psi”, je pojasnil Jože Vidic. Delovna skupina pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že pripravlja izhodišča za novi zakon, ki naj bi določil nove pogoje za skrbnike (potencialno) nevarnih psov, a nobene od pasem ne bo prepovedoval. Prav tako pripravljajo zakon, ki bi število dovoljenih živali s sedanjih pet zmanjšal na dva ali tri na stanovanjsko enoto.  

Na Dunaju je pred kratkim kar 88 odstotkov volivcev podprlo zakon, po katerem bodo morali lastniki nevarnih pasem psov opraviti posebno usposabljanje . Pri nas do sedaj veljajo le predpisi za zagotovitev fizičnega varstva psov tako, da so ti na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, zaprti v objektu ali ograjeni z ograjo visko najmanj 1,8 metra in označeno z opozorilnim znakom.

Socialni demokrati:
"Ustrezno bi morali biti usposobljeni predvsem lastniki velikih in potencialno nevarnih psov, pri čemer je potrebno točno definirati kriterije."

Slovenska ljudska stranka:
"Imamo dober zakon, ki pa ga je treba dosledno izvajati. za tragedijo Baričevič ni kriva slaba zakonodaja, temveč želje posameznikov, da jo preko povezav zaobidejo."

Lipa:
"Smo za seznam nevarnih in neodgoovrnih ljudi, ki bi jim bilo potrebno onemogočiti častništvo nad vsako živaljo."

SMS:
"Žal se je že velikokrat pokazalo, da je lahko pes v tokah neodgovornih lastnikov zelo nevaren."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.