Slovenija
24 ogledov

Zašpekulirani milijoni na železnicah

Goran Brankovič Dejan Mijović
Slovenske železnice. Zaradi posojila v frankih do konca leta ob 12 milijonov.

Ljubljana. Slovenske železnice bodo letos zaradi tečajnih razlik in izvedenih finančnih instrumentov ustvarile skoraj 12 milijonov evrov izgube.

Milijonske tečajne razlike

V osmih mesecih so s tečajnimi razlikami ustvarili 3,9 milijona evrov izgube, z izvedenimi finančnimi instrumenti pa še tri milijone evrov. Do konca leta naj bi ti stali dodatnih 4,7 milijona evrov.

Podrobnosti zaupne

O podrobnostih na Slovenskih železnicah molčijo, češ da so zaupne narave. Krivo pa je posojilo v frankih izpred več let. "Kredit je delno ščiten z izvedenimi finančnimi instrumenti," pojasnjujejo. To pomeni, da drago plačujejo zavarovanje dela kredita, hkrati pa se draži nezavarovani del.

Franki? Norost!

Nobeno izmed večjih podjetij, ki smo jih povprašali, se ni zadolževalo v frankih. Gorenje posojil ne najema v frankih, ker v njih ne posluje. "Najemanje kreditov v valutah, v katerih podjetje nima večjega dela prihodkov, ni primerno, saj povečuje tveganost poslovanja," pravijo v novomeški Krki.

V Petrolu dodajajo, da zanje veliko tveganje predstavlja že dejstvo, da morajo naftne derivate kupovati v dolarjih in prodajati v evrih, zato "niso želeli imeti tečajnega tveganja še pri financiranju poslovanja". Tudi v HSE ne najemajo kreditov v švicarskih frankih zaradi valutnih tveganj. V Telekomu se zadolžujejo izključno v evrih, v frankih pa posojil ni najela niti sicer precej zadolžena Adria.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.