Slovenija
72 ogledov

Zaradi geoblokiranja ne morete naročiti izdelka

valicon anketa Žurnal24 main
Pri nakupovanju na spletu se lahko pogosto zgodi, da izbranega izdelka ne morete naročiti, če niste iz "prave" države.

EU želi na papirju delovati kot enoten trg, a v praksi se po ocenah Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) hitro pokažejo težave. Pri nakupovanju na spletu se namreč pogosto zgodi, da izbranega izdelka ne moremo naročiti, če nismo iz "prave" države. Slovenija je kot ena manjših članic EU pri tem še posebej prizadeta zaradi geoblokiranja, menijo.

Kot poudarjajo na ZPS, je težava z geoblokiranjem resna, kar dokazuje raziskava Evropskega združenja za sodelovanje potrošnikov v standardizaciji (ANEC). V raziskavi je skoraj četrtina vprašanih že doživela, da je bilo njihovo naročilo zavrnjeno, ker so doma iz druge države EU.

Uporaba bančne kartice | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Spremembe v pripravi, a revolucije ne bo

"Evropska komisija v bližnji prihodnosti pripravlja spremembo vrste direktiv, ki so povezane s skupnim evropskim trgom, a hitre revolucije nikakor ne smemo pričakovati," meni Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Potrošniki pravijo, da pri spletnem nakupovanju naročila pogosto ne morejo izpeljati, ker so iz Slovenije. "Prenesimo zgodbo v realni svet: ali v tujini pred vstopom v trgovino kdaj preverjajo, od kod prihajajo kupci," se sprašujejo na ZPS.

Ena od glavnih ovir pri nakupovanju v tujini je povezana tudi z morebitnimi servisnimi popravili v in po preteku garancijskega obdobja. Še posebej pri izdelkih, ki jih v Sloveniji ne moremo kupiti, je zelo verjetno, da bodo potrošniki morali izdelek v primeru okvare poslati na servis v tujino.

Kaj pa digitalne vsebine?

Trgovina | Avtor: Profimedias Profimedias
Zgodba zase je nakup digitalne vsebine - elektronskih knjig, filmov, glasbe -, pri katerih je EU pobudo popolnoma prepustila lastnikom avtorskih pravic, predvsem distributerjem, založnikom, produkcijskim hišam in podobnim.

"To dejstvo na najbolj krut način opazijo gledalci tujih televizijskih programov (za katere sicer plačujejo naročnino), ko jim med prenosi predvsem športnih dogodkov zatemnijo zaslon. Pogodbe so namreč še vedno vezane na določeno državo, zato se lahko prejemnik pravic predvajanja v posamezni državi pritoži in zahteva zatemnitev tuje konkurence," izpostavljajo v zvezi potrošnikov.

Kljub temu pa Okorn meni, da smo glede na izkušnje s sprejemanjem evropske zakonodaje v preteklih obdobjih lahko zmerno optimistični. Prvi korak, namreč identifikacija, da ima skupni evropski trg resno težavo, je narejen, pri sprejemanju ukrepov za odstranitev ovir pa lahko pričakujemo precej burno razpravo, pri kateri bodo pravice potrošnikov glasno zagovarjale tudi potrošniške organizacije.

"Želimo si, da čez nekaj let pri analizi trga ne bi več zaznali tako velikih anomalij in da bo spletno nakupovanje v tujini postalo tako preprosto, kot je nakupovanje v običajnih trgovinah," je zaključil Okorn.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1