Slovenija
4510 ogledov

Zaradi groženj varujejo ministra za okolje

Jure Leben Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Jureta Lebna pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor
Burno dogajanje v zvezi z izdajanje dovoljenja za izkoriščanje plina v Petišovcih.

Minister Jure Leben je konec oktobra odredil notranji nadzor nad delom agencije za okolje v zvezi z dvema postopkoma za izdajanje dovoljenja za izkoriščanje plina v Petišovcih. "Kot vodja neke intitucije moram zagotoviti varno delo za zaposlene, to je bila tista podlaga, na kateri sem se odloči za notranji nadzor," je v oddaji Tarča na TV Slovenija povedal minister. "Moje domneve so se izkazale za utemeljene, vršili so se neprimerni pritiski." 

Na Agencijo za okolje je bilo v zadnjem mesecu naslovljenih več kot 30 angleških elektronskih sporočil, v katerih delničarji angleške družbe Ascent Resources izvajajo pritisk na zaposlene na Arsu, da bi ti izdali okoljevarstveno dovoljenje za črpanje plina v Petišovcih, so razkrili v oddaji Tarča na TV Slovenija. Po uvedbi notranjega nadzora so bili pritiski uperjeni tudi proti ministru Lebnu, ki je prek družbenih omrežij prejel tudi grožnje. 

Ministrstvo je vse informacije predalo organom pregona. Policija je sprožila kriminalistično preiskavo, ministra pa varuje policija. Po njegovih besedah policisti izvajajo kontrole hiše in drugih družinskih članov.

V enem od elektronskih sporočil so pošiljatelji naslovnike zmerjali z nesposobnimi birokratskimi bedaki, primerjali Slovenijo z Afriko glede na stopnjo korupcije in grozili, ker naj bi se po njihovem mnenju zavlačevalo z izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. 

Kot so razkrili v oddaji Tarča, je na ministrstvu za okolje 8. avgusta 2018 potekal sestanek med predstavniki Britansko-slovenske gospodarske zbornice, direktorico direktorata za okolje na ministrstvu za okolje, povabljeni pa so bili tudi predstavniki Arsa, natančneje zaposleni, zadolženi za primer Petišovci. Zapisnik sestanek ne obstaja, prav tako sestanek ni bil prijavljen Komisiji za preprečevanje korupcije.

Izsledki nadzora, ki ga je uvedel minister, pravijo, da je direktorica urada z udeležbo sestanka in podajanjem informacij o stanju konkretnega postopka vzpostavila dvom v delovanje organa. Da naj bi na sestanku dobili nekakšno zagotovilo, da bodo dovoljenje dobili kmalu, naj bi po poročanju v oddaji Tarča kazala tudi izjava direktorja družbe Ascent Resources po tem sestanku, ko je v Londonu poročal, da bodo dobili dovoljenja v kratkem.   

Direktor podjetja Geoenergo Miha Valentinčič je v Tarči zanikal, da bi družba Geoenergo komurkoli grozila ali na neprimeren način pritiskala na agencijo. Od angleških sporočil, ki so jih prejeli na Arsu, se distancirajo tako v podjetju Geoenergo kot v Ascent Resources. 

V. d. direktorja Arsa Gregor Sluga postopkov ne more komentirati, saj sta še v teku. Prav tako je še v teku kriminalistična preiskava. 

Minister je odredil strokovni nadzor nad postopkom odobritve okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje rafinerije za prečiščevanje zemeljskega plina, ki lahko povzroča onesnaževanje večjega obsega. Drugi postopek pa se nanaša na zahtevo za izvedbo predhodnega postopka preučitve vzdrževanja proizvodnosti pri pridobivanju mineralnih surovin. Dovoljenje bi omogočilo črpanje s hidravlično stimulacijo majhnega obsega. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • miki1234 15:02 30.november 2018.

    angleži - go frack yourself

  • mirror 12:37 30.november 2018.

    Kdo pa je sploh dovolil ta način pridobivanja plina v Petišovcih? Židan?

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:45 30.november 2018.

    družba Ascent Resources je globoko v rdečih številkah in farcking plin iz Petišovcev jih ne bo rešil, bo pa vbrizgavanje kemikalij v peščenjake uničil pomurska zdravilišča in zastrupil pomurcem njihovo pitno vodo. To dobro ve minister Jure Leben in vsi ...prikaži veči na ministrstvu za zastrupljanje okolja.