Slovenija
79 ogledov

Zaradi izjave za Žurnal24 na disciplinsko

Gvido Novak Anže Petkovšek
Sindikalni zaupnik SV. Zaradi izjave brez odobritve nadrejenega pred komisijo.

"Opozarjam polkovnika in vojaški vrh, da je to veleizdaja. Slovenska vojska (SV) je oborožena formacija, ki si dovoljuje spreminjati ustavno ureditev Republike Slovenije," je včeraj o disciplinskem postopku zoper Gvida Novaka, predsednika Sindikata vojakov Slovenije, povedal njegov zagovornik Črt Jereb Skrt.

SV je zoper Novaka, zaposlenega v SV, uvedla disciplinski postopek, ker je za Žurnal24 podal izjavo brez predhodnega posvetovanja in odobritve nadrejenega. Novak je prepričan, da SV nima stvarne pristojnosti za pregon in kaznovanje sindikatov ter zoper odgovorne napoveduje kazenske ovadbe. Zagovarjal se je pred disciplinsko komisijo, ki jo je vodil polkovnik Ernest Anželj, poveljnik Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje, obravnava pa se bo nadaljevala 21. marca.

Sprožili v Ljubljani?

"Zoper Novaka je to četrti disciplinski postopek. Komisija bo glede na težo dogodka izrekla ukrepe ali pa ga bo oprostila," je pojasnil Simon Korez, tiskovni predstavnik SV.

Neuradno naj bi postopek sprožili "pristojni v Ljubljani", kdo ga je zahteval, pa nam Korez ni želel razkriti.

Janši dal idejo, kako uporabiti vojsko?

Novaka smo lanskega novembra prosili za mnjenje na poročanje medijev, da naj bi se Janez Janša na sestanku, na katerem je bil tudi načelnik generalštaba Dobran Božič, pozanimal, kako so zavarovani vojaški objekti in objekti, kjer se poseduje orožje in druga municija. Iz policijskih poročil naj bi bilo namreč razvidno, da protestniki razpolagajo z eksplozivnimi napravami. "To verjetno ni bil razlog za obisk načelnika generalštaba pri premierju. Če je bilo to medijem povedano, menim, da gre za izgovor. Lahko, da je prišel zaradi priprav, če bi se razglasile izredne razmere. Da se vojska zave, da se v primeru potrebe mora odzvati na razglasitev izrednih razmer," je za nas takrat povedal predsednik Sindikata vojakov Slovenije.

Novak morda ni bil daleč od resnice, saj je Janša uporabo vojske omenil v govoru na shodu Zbora za republiko, ko je organizatorje vstaj pozval, naj prenehajo, in izjavil, da sta policija in vojska dolžni varovati slehernega državljana.

Komentarjev 4
  • goligrgur 12:05 27.februar 2013.

    NE ŽALI BUTALCEV!!!

  • franke 10:35 27.februar 2013.

    OJ NAŠA BANANA REPUBLIKA Z VLADO IZ BUTAL.

  • feferon 09:58 27.februar 2013.

    To je lahko samo v naši državi in cerkvenem srednjem veku, ko so kurili ljudi brez dokazov..