Slovenija
56 ogledov

Zaradi krize skok naložb v zlato

Zlato Nik Rovan
Peter Slapšak. Vlagatelji se za plemenite kovine odločajo zaradi želje po razpršitvi in zaščiti svojega premoženja.

Plemenite kovine. O naložbah v zlato in srebro smo se pogovarjali s Petrom Slapšakom iz podjetja Elementum.

• Povpraševanje. Tradicija vlaganja v plemenite kovine v Sloveniji je v primerjavi z Avstrijo, Nemčijo in Švico relativno kratka. Vlagatelji se v zadnjih letih zaradi želje po razpršitvi in zaščiti svojega premoženja vedno pogosteje odločajo za naložbo v zlato in srebro. Na povpraševanje je pomembno vplivala tudi finančna kriza, ki je razkrila slabosti čezmernega in netransparentnega trošenja.

• Prednost. Ključna prednost naložb v plemenite kovine je njihova transparentnost. Osnova za oblikovanje nakupne in prodajne cene zlata in srebra je borzna cena, ki je sprejeta po vsem svetu. Kovini imata funkcijo hranilnika vrednosti, menjalnega sredstva in enote mere. Zlato in srebro v 4.000-letni zgodo­vini nikoli nista bila brez vrednosti, saj se ju – v nasprotju s papirnatimi valutami – ne da ustvariti iz nič.

• Lomljeno zlato. Naložbeno zlato je čistine 999 (24 karatov). Kadar se posameznik odloča prodati svoj nakit (lomljeno zlato), mora biti pozoren na odkupno ceno. Dobra odkupna cena za 24-karatno zlato je največ deset odstotkov pod borzno ceno zlata; trenutno to znaša slabih 40 evrov za gram. Za zlato čistine 585 (14 karatov) bi morali prejeti vsaj 23 evrov za gram. Ker pri meritvah s kislino lahko pride do manipulacij, je smiselno čistino preveriti pri vsaj dveh ponudnikih.

• Cena. Aktualne cene unče (dobrih 31 gramov) zlata lahko spremljate na spletni strani 24hgold.com.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.