Slovenija
13 ogledov

Zaradi Luke Koper vre tudi v SMC

slovenija 22.02.13. luka koper, foto: suzana kos Suzana Kos
Dva poslanca SMC sta zaradi dogajanja, povezanega z nameravanimi menjavami nadzornikov Luke Koper, zamrznila članstvo v stranki. Cerar miri vse strani, v Luki Koper pa za torek napovedujejo "največje demonstracije v zgodovini Kopra".

"V zadnjem mesecu so različni deležniki v javnost posredovali številne in pogosto nasprotujoče si informacije glede predlaganih sprememb v sestavi nadzornega sveta v družbi Luka Koper, d.d. (Luka Koper)," sta svojo odločitev o zamrznitev članstva v stranki SMC začela pojasnjevati poslanca Tilen Božič in Marko Ferluga. Poslanca, skupaj z vodstvom SMC Izola, želita, da se razjasnijo dejstva in okoliščine, povezane z nameravano zamenjavo nadzornikov Luke Koper.

Božič je v popoldanski izjavi za medije dodal, da pri tako pomembnem podjetju, kot je Luka Koper za Obalo in za Slovenijo, ni prostora za dvom o upravičenosti menjav. "V takem primeru mora biti zadeva izpeljana brez kakršne koli sence dvoma," je poudaril. Svojo odločitev za zamrznitev članstva pa je označil za simbolno dejanje opozorila.

Podobno je svojo potezo komentiral Ferluga. Ob tem je dodal, da so že v preteklosti na korekten način opozarjali na to problematiko. Na Obali so politične stranke v minulih letih "naredile veliko škode", je opozoril Ferluga.  

Poteza poslancev Cerarju nerazumljiva

Premier Miro Cerar je pozval k umiritvi strasti okoli Luke Koper, ki so se po njegovem mnenju razplamtele brez potrebe. Verjame, da bo infrastrukturni minister Peter Gašperšič ustrezno pojasnil svoje delovanje, v katerega premier ne dvomi.

Potezo dveh poslancev, ki sta zaradi dogajanja v luki zamrznila članstvo v SMC, pa je označil za nerazumljivo. "Ta poteza obeh poslancev je težko razumljiva, kajti kot veste že več mesecev vztrajno zagotavljam in ponavljam, da vlada z menoj na čelu in tudi SMC želi Luki Koper, da uspešno posluje," je izpostavil.

"Menim, da so nekatere burne reakcije morda pretirane, predvsem pa posledica različnih pomanjkljivih informacij in morda slabe komunikacije. Če pa se bo ugotovilo, da je katerikoli funkcionar, ki je pod pod ingerenco vlade, storil kaj napačnega, pa bo moral zato odgovarjati," je še dejal Cerar.

Erjavec in Židan za razpravo o delovanju SDH

Predsednik DeSUS Karl Erjavec ne vidi potrebe po menjavi nadzornikov Luke Koper, je povedal ob današnjem zboru delavcev, ki ga je svet delavcev sklical zaradi "poskusov destabilizacije družbe". Po njegovi oceni uprava dela v smeri uresničevanja slovenskega interesa in izgradnje drugega tira. O delovanju SDH pa se bo treba "temeljito pogovoriti".

Predsednik SD Dejan Židan, ki se je zavzel za začasno prekinitev vseh aktivnosti, povezanih z menjavami v nadzornem svetu. Kot je povedal, je treba najprej pridobiti pravilne informacije, nato pa dogajanje raziskati in poiskati odgovorne. Pozval je tudi k razpravi o učinkovitosti SDH in DUTB.

Komentarjev 6
  • Vseslovensko Združenje Malih D 09:39 23.junij 2016.

    LUKA KOPER – množični Zbor delavcev tudi ob nagovoru Predsednika VZMD, ki je za danes sklical novinarsko konferenco\s\swww.vzmd.si/novice/luka-koper-mnozicni-zbor-delavcev-tudi-ob-nagovoru-predsednika-vzmd-ki-za-jutri-sklicuje-novinarsko-konferenco

  • Avatar Leon
    Leon 20:25 22.junij 2016.

    Kje so sedaj SINDIKATI silni ,ki se borijo za vsakega delavca in delovno mesto ? Čakajo na befel iz ozadja ? SŽ bi morala organizirati prevoz po železnici od Lendave do Kopra naj pridejo vsi ,ki jim je mar za Slovenijo.

  • Avatar Leon
    Leon 20:22 22.junij 2016.

    Seveda so ! Sedijo pred računalniki in pišejo komentarje .