Slovenija
21034 ogledov

Zaradi metuljčka so jim prepovedali košnjo trave, pašo in gnojenje

razno 02.11.07 traktor, plug, oranje, delo, zemlja, njiva, kmetovanje; foto:sasa
1/2
Saša Despot
Reševanja metuljčka, ki sliši na ime barjanski okarček, je jabolko spora med ministrstvom za naravne vire in prostor (pa tudi ministrstvom za kmetijstvo) in razočaranimi kmeti z območij Ljubljanskega barja in Planinskega polja.

Javnost je pred kratkim presenetil dopis razjarjenih kmetovalcev na območju Ljubljanskega barja in Planinskega polja (območje Nature 2000), ki so skočili pokonci, ko je ministrstvo za naravne vire in prostor napovedalo nove omejitve pri kmetovanju na teh območjih.

Kmetje se po objavi številnih omejitev, ki med drugim obsega prepoved paše, gnojenja in datum prve košnje trave šele po 1. avgustu, počutijo razlaščene, saj jim bo z omejitvami v praksi odvzeta možnost pridelave krme ali paše. Pa bodo zaradi omejitev prejeli odškodnino in kakšna bo? 

"Plačila Natura 2000 se zagotavljajo upravičencem kot nadomestilo za stroške, povezane z izvajanjem ukrepov, ki izhajajo iz varstvenih režimov za doseganje ciljev območij Natura 2000. Odškodnina za Planinsko polje znaša 389,33 evra na hektar, za Ljubljansko barje pa 663,00 evra na hektar. Odškodnina se bo plačevala preko intervencije Plačila Natura 2000 na podlagi Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 (SN SKP)," so za nas pojasnili na pristojnih ministrstvih. 

Kaj pa za posameznike, ki niso registrirani kot kmeti? "Tisti lastniki zemljišč, ki niso kmetje oziroma niso vključeni v sistem plačil (kmetijskih subvencij) znotraj SKP in bodo oškodovani zaradi omejitev, ki izhajajo iz varstvenih režimov za vzpostavitev Natura 2000 plačil na delih območja Goričko, Ljubljansko barje in Planinsko polje, bodo upravičeni do odškodnine v skladu z 89. členom Zakona o ohranjanju narave (ZON). Ta določa, da so do odškodnine upravičene fizične in pravne osebe, ki se jim zaradi omejitev in prepovedi iz tega zakona ali na njegovi podlagi izdanih aktov o zavarovanju bistveno poslabšajo obstoječi pogoji za pridobivanje dohodka in tega ni mogoče nadomestiti z dovoljeno dejavnostjo v okviru varstvenih režimov oziroma razvojnih usmeritev na zavarovanih območjih," so še dodali na pristojnih ministrstvih. 

Novice: Slovenski kmetje bodo kmalu v velikih težavah - Krave, krava, kmetija | Avtor: Profimedia Profimedia

Kmetje: Nadomestilo ni dovolj visoko, če se travnik uporablja za krmo

In kaj na vse skupaj pravijo kmeti? "Dokler je govora le o travnikih, je omenjeni znesek primeren za površine, ki se uporabljajo za steljo živalim. Nikakor pa ni zadosten za travnike, s katerih se trava uporablja za krmo živali. Površine, ki so v območju režima, kmetje v večjem delu uporabljajo za pridelavo krme, ki z omejitvami ne bo več primerna za prehrano živali in s tem pod vprašaj postavlja obstoj veliko kmetij na območju, zato je treba vzeti v obzir celotno "sliko" posamezne kmetije in kakšne posledice ima tako omejevanje na celotno kmetijo," je za nas poudaril Edo Kumše, predstavnik kmetov s tega območja.

"Če bomo želeli nadaljevati z istim obsegom proizvodnje, bo krmo treba nadomestiti bodisi z nakupom krme od drugod, ali pa povečati intenzivnost na ostalih površinah zunaj režima. Ponudbe v okolici zaradi režima ne bo, intenzitete na drugih površinah pa se tudi ne da kar stopnjevati v nedogled," je navedene ukrepe še pokomentiral Kumše, kmetovalec na območju Nature 2000. 

Kaj bo s subvencijami?

Kmete je ob prebiranju omejitev močno zaskrbelo, da ne bodo mogli upravičiti vseh zahtev, ki jih država postavi ob dodelitvi subvencij. Bodo kmeti zaradi upada pridelka ob subvencije oz. jih bodo morali vračati? "Večina podpor je enoletnih, za primere večletnih ukrepov, kjer bi med trajanjem večletne obveznosti prišlo do uvedbe režima, pa je predvideno, da taka večletna obveznost, npr. KOPOP (Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, op. p.) ukrep ugasne, brez obveznosti vračila prejetih podpor," se glasi odgovor ministrstev.

Kmetje bodo protestirali tudi zato, ker kljub precejšnjim omejitvam, ki jim mora | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ne gre zgolj za metuljčka

Kot so za nas pojasnili na ministrstvih v primeru Ljubljanskega barja, ne gre zgolj za ogroženost barjanskega okarčka, pač pa ta ukrep naslavlja ptico kosca in habitatni tip Travniki s prevladujočo stožko (Molinia spp.) na karbonatnih, šotnih ali glineno-muljastih tleh (Molinion caeruleae).

"Obe vrsti in habitatni tip so predmet uradnega opomina Evropske komisije zaradi poslabšanja stanja na tem območju. Zanje je ključno, da se uvede prilagojena kmetijska praksa na tem območju. Zgolj s tem bomo prispevali k izboljšanju stanja obeh vrst in habitatnega tipa," so prepričani na ministrstvih. 

Ob objavi omejitev, ki veljajo že za letošnje leto, so se jezni in ogorčeni kmeti na omenjenih območjih jezili, češ da niso bili vključeni v obravnavo predlogov in načrtovanih omejitev. Kaj jim odgovarjajo na ministrstvih? "Zemljišča se nahajajo znotraj prve varstvene cone Krajinskega parka Ljubljansko barje, s čimer so lastniki seznanjeni. Stanovske organizacije kmetovalcev so v pogovore o sprejemanju režima za Natura 2000 plačila na tem delu območja krajinskega parka vključene že od leta 2019, poleg tega so bile vse te informacije podane tudi pri pripravi SN SKP," trdijo na ministrstvih. "Usklajevanju z lastniki zemljišč pa je namenjen tudi postopek sprejemanja te uredbe. Lastnik 20 % površin, znotraj te cone na Ljubljanskem barju, je Republika Slovenija. Tukaj so pogovori ves čas potekali," so še zaključili.

Komentarjev 31
  • Cicko 19:07 04.april 2023.

    Kmodri tvoj IQ je.pa isti kot stevilka tvojih cevljev Samo izmeri jih in evo ti odgovora

  • Cicko 19:04 04.april 2023.

    Najprej naj povedo kam je slo 37 mil € ki so jih dobili za kraj.park Lj barje.Potem naj najprej uredijo tistih 20% svoje lastnine,da bodo tam imeli metuljcka .Potem naj odkupijo od kmetov zemljisca po prodajni ceni kot se to ...prikaži več dogaja po Evropi.Potem pa naj sam Park obdeluje in gospodari na lastnih zemljiscih kot mislijo da je prav.Sedaj bi pa radi na nasih zemljiscih gospodarili ,brez obveznosti do lastnika,oziroma bi za ha povrsine dali 3 leta po 663€ nato pa naj se lastniki =ebejo ker bo ze vse

  • Kmodri 13:24 04.april 2023.

    Naj kosijo na roke!