Slovenija
19 ogledov

Zaradi močnega deževja lahko narastejo hudourniki

Toča v okolici Ljubljane Bralec Miha
Danes bodo vso državo zajele padavine. Največ jih bo na zahodu Slovenije, kjer lahko narastejo hudourniki.

Po daljšem obdobju lepega in vročega vremena bo vreme do konca prihodnjega tedna nestanovitno. Padavine bodo danes sprva na zahodu države, sredi dneva pa bodo zajele tudi osrednje in južne kraje. V noči na petek bodo še krajevno možne močnejše nevihte z dolgotrajni nalivi. V 12 urah bo lokalno padlo od 40 do 60 litrov dežja na kvadratni meter.

Za zahod države je Agencija RS za okolje je za danes razglasila oranžen alarm, a ga je kasneje preklicala. Po najnovejših podatkih in izračunih bo količina padavin v noči na soboto manjša od predvidene pri predhodnih izračunih. V drugi polovici noči na soboto se bodo še pojavljali močnejši nalivi zlasti v hribovitih predelih severne in osrednje Slovenije. Vendar še vedno obstaja manjša možnost za porast hudournikov in manjših rek.

Možne tudi poplave

V najslabšem primeru lahko hudourniki in manjši vodostaji poplavijo, vendar za zdaj še ni mogoče napovedati natančno kateri hudourniki in reke bodo narasli in v kolikšni meri, nam je že dopoldan dejal hidrolog Janez Polajnar..

Nevarnost zemeljskih plazov

Zaradi močnega deževja v naslednjih 36 urah velja tudi povečana možnost zemeljskih plazov. Geološki zavod Slovenije zato prebivalce poziva, naj bodo pozorni na morebitne razpoke v tleh pobočij nad in pod stanovanjskimi objekti, predvsem v zahodnem delu države.

September bo suh in "prijeten"

Napoved za september, ki sicer ni zanesljiva, za zdaj kaže, da bo deževno in nestanovitno vreme vztrajalo do sredine prihodnjega tedna, nato pa so napovedana daljša obdobja suhega vremena.

Vročine, ki smo ji bili priča lani, letos ne bo. Temperature se najverjetneje ne bodo več dvignile nad 30 stopinj Celzija, bo pa kljub temu prijetno. Meteorologi napovedujejo, da se bo živo srebro vztrajalo nekje pri 25 stopinjah Celzija.

Če jo je tudi vam zagodlo vreme, nam pošljite informacije in fotografije prek spodnjega obrazca za čim bolj točno poročanje o razvoju vremena v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.