Slovenija
13396 ogledov

Zaradi Muzeja osamosvojitve zdaj letijo že grožnje

Asta Vrečko Profimedia
Situacija z Muzejem osamosvojitve se še ne umirja, sedaj je Asta Vrečko deležna tudi že groženj.

Polemika glede Muzeja osamosvojitve še ne pojenja. Ravno nasprotno, razmere se zaostrujejo s pošiljanjem grozilnih pisem.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je na Twitterju objavila objavo, kjer je zapisala, da je na dom prejela sovražno pismo zaradi združevanja muzejev. Zraven je še dopisala, da: "upam, da gospodje, ki že nekaj mesecev stopnjujejo zaostreno hujskaško in šovinistično retoriko, zavedajo kakšne posledice imajo lahko njihove besede."

 

 

Odzval se je tudi Kovšca

Na njeno objavo se je odzval tudi Alojz Kovšca, nekdanji član in predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, ki občasno buri javnost s svojimi ekstremistično desnimi objavami.

Prav tako se ni zadržal ob objavi ministrice za kulturo in je komentiral njeno objavo, kjer je zapisal: "Odločitev o združevanju muzejev je sovražno dejanje zoper zgodovino slovenskega naroda."

 

 

Za kaj pravzaprav gre?

Kot že omenjeno, največ prahu dviga združitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila prejšnja Janševa vlada.

Vlada je tako s sklepom sedaj združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije v novi Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, poroča Delo. Razlog za združitev po mnenju Vrečkove tiči v tem, da ob nastanku muzeja niso bile narejene nobene strokovne podlage, prav tako muzej nima zbirke in kot takšen tudi ne svojega legitimnega obstoja.

Dodaten razlog za to je vlada videla v tem, da sta stroka in javnost v muzeju videli ideološki projekt v korist prejšnje vladajoče garniture. Težava je nastala tudi pri prostoru, saj je prejšnja vlada muzeju namenila prostore, ki so bili obljubljeni Arhivu Republike Slovenije.

 

 

V SDS in NSi so izjemno kritični do združitve in trdijo, da bi moral muzej ostati samostojen. Menijo tudi, da želi tako vlada tudi prekriti sodobno zgodovino Slovenije v šolah.

Med drugim je opozicija tudi prepričana, da želijo vladajoči na vodenje institucij postaviti svoje, saj sklep združitve določa, da bo prenehal veljati mandat obema direktorjema Jožetu Dežmanu in Željku Osetu. Ministrica za kulturo je za vršilko dolžnosti imenovala mag. Natašo Robežnik.

Poslanska skupina NSi je zaradi združitve muzejev začela tudi pripravljati interpelacijo zoper ministrico. Sama se je na možnost interpelacije tudi že odzvala ter dejala, da mora zgodovina ostati stvar zgodovinarjev in ne aktualne politike. "Ne gre za ukinitev, ampak za združitev vsebin in programov dveh javnih zavodov v enega," je dejala po novinarski konferenci ter dodala, da se napovedane interpelacije "lahko zgolj veseli", saj bo lahko predstavila veliko argumentov.

bolniški list, bolniška Absentizem Zdravje Nad 20.000 evrov bolniškega nadomestila na mesec plavajoče hiške na Ljubljanici Foto Slovenija Ljubljana: Namesto stanovanj plavajoče hiške ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene Kam smo prišli Slovenija Razburjen bolnik v bolnišnici napadel zaposlena, enemu zlomil nos
Komentarjev 97
  • rd2dmk2 09:46 28.januar 2023.

    na radiu 1 v jutranji kroniki so predstavili najbolj obiskan muzej v sloveniji - muzej norosti politike. komaj čakam naslednji dan odprtih vrat..... hehehehe.

  • Idioti 18:46 27.januar 2023.

    Od mene . Jebalo vas 11 dni vojne

  • tonni 16:50 27.januar 2023.

    Muzej naj bo eden,Janezek naj odpre svojega privat.