Slovenija
15 ogledov

Zaradi najhujšega napada ječi celoten internet

Modem za dostop do interneta. Boštjan Tacol
Minuli vikend in tudi še ta teden se dogaja največji kibernetski napad v zgodovini. Prizadeti bi lahko bili tudi bančni sistemi in sistemi elektronske pošte. Internet po vsem svetu je upočasnjen.

Neprofitna organizacija Spamhaus s sedežem v Londonu in Ženevi, ki uporabnikom spletnih storitev pomaga pri odkrivanju nezaželene elektronske pošte, je že več kot teden dni pod kibernetskim napadom, t. i. DDoS (Distributed denial od service). Strokovnjaki ga opisujejo kot "največji tovrstni napad v zgodovini".

Spamhaus je za napad, ki ga že preiskujejo v petih državah, obtožil nizozemsko podjetje Cyberbunker, ki v zakup ponuja prostor na svojih strežnikih, na katerih po lastnih navedbah objavlja vse razen otroške pornografije in vsebine povezane s terorizmom.

Spamhaus namreč meni, da gre za napad iz maščevanje, saj je Cyberbunkerju nedavno blokiral strežnike, ker naj bi ta domnevno sodeloval s "kriminalnimi skupinami" iz vzhodne Evrope in Rusije.

Sven Olaf, ki trdi, da je tiskovni predstavnik nizozemskega podjetja, je Spamhaus obtožil, da izkorišča svoj položaj in da mu ne bi smelo biti dovoljeno, da odloča "kaj gre na internet in kaj ne".

Cyberbunker sicer obtožb za napad, ki je upočasnil delovanje interneta, še ni komentiral.

Komentarjev 2
  • privat 08:03 28.marec 2013.

    ja nadzor se povečuje...možnost revolucije! a dogaja se nasprotno...bogati kradejo!

  • Jan Malec 23:52 27.marec 2013.

    Čutili bomo predvsem večji nadzor nad internetom, katerega hočejo upravičiti z napihovanjem "napadov" v takih člankih.