Slovenija
22620 ogledov

Zaradi nesreče v Rusiji radioaktivnost nad Evropo

Izvor sevanja IRSN
Izvor nesreče je med Uralom in reko Volgo, v Rusiji ali Kazahstanu.

Francoski Inštitut za radiološke in jedrske nevarosti IRSN ocenjuje, da radioaktivno sevanje, ki so ga v začetku oktobra zaznali nad Evropo, najverjetneje izvira iz območja med Uralom in reko Volgo. 

Izvora uhajanja radioaktivne snovi ne morejo natančno določiti, a glede na vremenske razmere sklepajo, da je do nesreče oz. uhajanja izotopa prišlo v Rusiji ali Kazahstanu. 

V zadnjih tednih je več evropskih inštitutov za jedrsko varnost, med drugim tudi slovenska uprava za jedrsko varnost, zabeležilo prisotnost rutenija-106, radioaktivnega izotopa, ki nastaja ob cepitvi atomov v jedrskem reaktorju in ga v naravi ne najdemo.

V Sloveniji so bile največje vrednosti izmerjene 4. oktobra, in sicer 37 mBq/m3. 

Znak za radioaktivnost Meritve Slovenija Radioaktivnost nad Slovenijo

"Gre za zelo nizke ravni radioaktivnosti, ki nimajo nobenih okoljskih ali zdravstvenih posledic in so več tisočkrat nižje od predpisanih mejnih vrednosti za prebivalstvo. Za primerjavo, vsak prebivalec Slovenije (ali Evrope) od naravnih virov vsakodnevno prejeme 100 krat večjo količino sevanja," so prebivalce mirili na strani uprave.

Pri IRSN ocenjujejo, da je bila količina sproščenega izotopa med 100 in 300 terabekerelov. Če bi se podobna nesreča zgodila v Evropi, pravijo, bi morali evakuirati ljudi v radiusu nekaj kilometrov od kraja nesreče. 

Koncentracija izotopa, ki so jo zabeležili v Evropi, ne predstavlja grožnje za človekovo zdravje ali okolje.

Ruske oblasti sicer zanikajo, da bi imele kakršnekoli podatke, da se je na njihovem ozemlju zgodila jedrska nesreča. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.