Slovenija
11617 ogledov

Radioaktivnost nad Slovenijo

Znak za radioaktivnost Shutterstock
Prejšnji teden je Uprava RS za jedrsko varnost v zraku zaznala ravni radioaktivnega izotopa rutenija-106.

Kot so na svoji spletni strani objavili danes, gre za nizke ravni, ki so jih merilniki zaznali v Ljubljani in okolici Maribora.

Takoj po odkritju je Uprava RS za jedrsko varnost naročila dodatne meritve z namenom nadaljnjega spremljanja ravni in razširjanja radioaktivnih snovi. Meritve še potekajo, največje vrednosti pa so bile izmerjene 4. oktobra, in sicer 37 mBq/m3.

"Gre za zelo nizke ravni radioaktivnosti, ki nimajo nobenih okoljskih ali zdravstvenih posledic in so več tisočkrat nižje od predpisanih mejnih vrednosti za prebivalstvo. Za primerjavo, vsak prebivalec Slovenije (ali Evrope) od naravnih virov vsakodnevno prejeme 100 krat večjo količino sevanja," mirijo na spletni strani uprave.

O rezultatih meritev pri nas je URSJV danes obvestila tudi Mednarodno agencijo za atomsko energijo. URSJV zelo pozorno spremlja tudi rezultate meritev iz drugih evropskih držav in ugotavlja, da so njihovi rezultati primerljivi našim.

Rutenij-106 je radionuklid umetnega izvora, uporablja pa se v medicini za zdravljenje tumorjev na očeh.

V Sloveniji ni bilo dogodka ali aktivnosti, ki bi lahko povzročil izpust rutenija v ozračje, do sedaj pa še ni bilo ugotovljeno, od kje je radioaktivnost dejansko prišla.

URSJV bo še naprej spremljala stanje in obveščala javnost in strokovne institucije o ugotovitvah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ginko 00:21 10.oktober 2017.

    Ta radioaktivnost je zadela tebe v rdeče možgane. Psihične posledice so vidne iz tvojih skrapucal, da te je zelo prizadelo. Pomagal ti ne bo ne jod in ne Bog.

  • francl12 22:10 09.oktober 2017.

    Kimi skenira slovenijo. Jo bo uporabil za vojaške vaje! Ciljal bo menda guzo od janše!

Sorodne novice