Svet
65 ogledov

Radioaktiven lahko tudi riž

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V japonski nuklearki v Fukušimi so namerili najvišje stopnje sevanja od katastrofalne nesreče marca letos. Zaradi izhajanja radioaktivnih snovi se bojijo kontaminacije riža.

Med prvim in drugim reaktorjem poškodovane elektrarne so namerili 10 sivertov sevanja na uro, kar je praktično trikratna smrtna doza, je sporočil operater Tepco.

Japonska vlada je za delavce elektrarne sicer dvignila maksimalno letno dozo s 100 milisivertov na 250 milisivertov, vendar pa je stopnja radioaktivnosti v Fukušimi tako visoka, da so delavci praktično brez moči pri odpravljanju posledic nesreče.

Radioaktiven riž?

Ker se bliža žetev riža, se na Japonskem bojijo, kako bo uhajanje radioaktivnih snovi vplivalo na omenjeno poljščino. V 14 lokalnih vladah so se že odločili za pregled vsega pridelanega riža, kmetijsko ministrstvo pa je pozvalo vse severne in vzhodne japonske prefekture, naj preverijo riž pred in po žetvi.

V rižu bodo merili predvsem vsebnost radioaktivnega cezija. Če bodo namerili več kot 500 bekerelov na kilogram, bodo najverjetneje prepovedali njegovo uporabo. Z enoto bekerel se sicer meri moč radioaktivnosti in beleži razpad atomov na sekundo.

Težave tudi z govedino in mlekom

Doslej so prekomerne stopnje odkrili v nekaj pošiljkah govedine, zelenjave, morske hrane, mleka in čajevih listov. Japonske oblasti zagotavljajo, da so vso kontaminirano hrano doslej pravočasno odkrili in preprečili, da bi jo zaužili ljudje.

Uradni Tokio je doslej prepovedal uporabo govejega mesa iz prefektur Fukušima in Mijagi, pa tudi iz prefekture Iwate, kjer letno na trg pošljejo meso okoli 36 tisoč glav živine. Potem ko so v govedini iz prefektur Točigi našli radioaktivni cezij, naj bi razmišljali tudi o prepovedi te govedine.

Komentarjev 1
  • stalker 22:51 01.avgust 2011.

    jah k enkrat pride radijoaktivni oblak u ozračje je gotovo zdj je itak že cela japonska rajoaktivna tk oda je tut njihv riz pac dobr je sam je okužn al pa kokr kol že tut k je počl u černobilu ...prikaži veču cela evropa je radjoaktivna i se zdele je dadjiaktivna tut mi slovenci mah cela evropa je zastrupljena se najbol pa une države k so ob ukrajini