Slovenija
23 ogledov

Zaradi nevestnega ravnanja padale kazni

slovenija 05.06.13, Snaga, smetar, komunalni delavec, smeti, komunalni odpadki, Anže Petkovšek
Inšpektorji Medobčinskega inšpektorata in redarstva celjske občine so pred dnevi skupaj z javnim podjetjem Simbio opravili nadzor nad odlaganjem in ločevanjem komunalnih odpadkov.

Pri pregledu zabojnikov na sedmih odjemnih mestih so odkrili tri kršitelje, zoper katere so uvedli prekrškovni postopek, so sporočili iz Simbia.

Inšpekcijski pregled je pokazal največ nedoslednega ravnanja z odpadki v zabojnikih za embalažo pri večstanovanjskih objektih, kjer so našli največ odpadkov, med drugim tapete, stare lonce, ostanke hrane, karton, pokrov straniščne školjke in steklenice. Tovrstne odpadke bi morali uporabniki oddati v drug zabojnik ali jih odložiti na drugačen način.

100 evrov kazni za fizično osebo

Med skrbnim pregledom odpadkov pri dveh večstanovanjskih objektih so našli tudi odpadke, ki so omogočili identifikacijo enega povzročitelja nevestnega ravnanja z odpadki. Globa za fizično osebo znaša 100 evrov, za pravno pa 1000 evrov.

Pri petih individualnih objektih so bili inšpektorji pozorni na uporabo hišnega kompostnika pri tistih, ki so se odjavili iz sistema zbiranja in odvoza bioloških odpadkov v rjavih zabojnikih. Pri dveh so ugotovili, da so uporabniki odlagali biološke odpadke med mešane komunalne in da niso imeli hišnega kompostnika, kljub podpisani izjavi o ločevanju bioloških odpadkov na hišnem kompostniku.

Namen inšpekcijskega nadzora je bil preveriti, ali in v kolikšni meri uporabniki upoštevajo določila občinskih odlokov o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov ter s tem tudi prispevati k drugačnemu razmišljanju tistih, ki še vedno nepravilno odlagajo odpadke.

Direktor Simbia Marko Zidanšek ocenjuje, da so kljub ugotovljenim nepravilnostim, številne nadgradnje ločenega zbiranja odpadkov prinesle zelo dobre rezultate, saj Simbio beleži povečane količine ločeno zbranih odpadkov in ustrezno zmanjšanje količine preostanka mešanih komunalnih odpadkov.

Količina ločeno zbranih frakcij na celotnem območju delovanja Simbia tako že presega 50 odstotkov, kar pomeni, da so uporabniki v zabojnike za ločene frakcije odložili več odpadkov kot v zelene zabojnike. Zidanšek je še dejal, da bodo nadaljevali z izboljševanjem sistema zbiranja odpadkov, intenzivno komunikacijo in s povečanjem ozaveščenosti uporabnikov.

Komentarjev 15
  • Sonja53 06:43 27.november 2013.

    Pričaš glupoti, da v tujini ni ločevanja odpadkov! Le katera država je zate "tujina", da lahko to trdiš?! Seveda ločujejo, še bolj. Vendar čiste odpadke in nikjer pred bloki ni toliko različnih kant in smradu kot pri nas! Imajo male ...prikaži več hiške oz. lične barake med bloki, kjer so vse kante skrite. Stanovalci so pa tudi bolj disciplinirani in dejansko vsako konzervo ali tetrapak od vsebine tudi splahnejo, da ne smrdi. Bila sem priča tega postopka in bila prijetno presenečena. Še bolj pa, ko sem videla, da se okrog vozi kombi s čistilno napravo, ki pod pritiskom operejo in razkužijo kante za bio odpadke. Pri nas tega niti 1x še nisem videla, zato tudi smrdi in je noter polno črvov! Tudi sam Simbio bi moral plačati kazen državi, ker tudi oni ne izpolnjujejo svoje obveznosti!

  • principiumnovum 07:34 25.november 2013.

    Ločevanje odpadkov je nujno potrebno. Kar se mene tiče, je vse skupaj še preveč popustljivo do raznih packov, ki svinjajo v naravi in po internetu. Zaradi mene lahko zraven vsake kante stoji en inšpektor in kasira, bo vsaj imel službo ...prikaži več na račun svinj, ker svinje drugače nikoli ne bodo nehale svinjati. Kazni so še premile. To, da nekdo izjavi, da ima kompostnik, potem pa biološke odpadke meče v rumeno (ali pa kakšno drugo) kanto, je svinjarija na milijonto potenco. Takšni svinji bi bilo potrebno odvzeti volilno pravico in se mu zasidrati na nepremičnino. To eldeesarko in zorangutansko miselnost je potrebno izkoreniniti za vsako ceno.

  • privat 07:04 25.november 2013.

    še ena služba za narodni razcvet...seveda tega političnega sektorja!