Slovenija
3958 ogledov

Zaradi oborožene štajerske formacije sklicana izredna seja

Andrej Šiško štajerska varda
1/2
Facebook
Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin je za 17. september sklical nujno sejo, na kateri bodo obravnavali poročilo pristojnih služb o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji.

Tako je pričakovati, da bodo govorili o aktualnem primeru oblikovanja in delovanja paravojaške enote Štajerska varda.

Tonin je v pisni izjavi za medije potrdil, da bodo na seji obravnavali poročilo pristojnih služb o delovanju paravojaških skupin v Sloveniji. Po njegovih navedbah trenutno čakajo, da vse službe pripravijo analizo situacije in jim o tem poročajo. Seja pa bo šele 17. septembra, ker omenjene službe potrebujejo dovolj časa, da pripravijo ustrezne analize in poročila, je še pojasnil.

Na družbenih omrežjih so namreč konec preteklega tedna zakrožile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskirancev, katerih vodja je predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Andrej Šiško. Po njegovih besedah gre za "prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske" z imenom Štajerska varda, ki so jo oblikovali po ustanovitvi Dežele Štajerske junija lani.

Povzetek njegovega nagovora formaciji si lahko preberete tukaj. 

Čeprav zanika, da gre za paravojaško enoto, pa strokovnjaki za varnost trdijo nasprotno. Policija zadevo preiskuje v smeri suma več kaznivih dejanj. Vrh države in del politike sta se kritično odzvala na formiranje skupine.

Šiško štajerska varda Oboroženi Slovenija Štajerska: Andrej Šiško uri paravojaške skupine

Predsednik republike Borut Pahor meni, da je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine "zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države". Po mnenju predsednika odhajajoče vlade Mira Cerarja gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo.

Oglasil se je tudi mandatar Marjan Šarec, ki je na Twitterju zapisal, da so pripadnice in pripadniki obrambno-varnostnih struktur Slovenije edini zakoniti varuhi države. "Vsak drug 'postroj' je nezakonit in spodkopava ustavno-pravni red," je dodal.

Ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar pa ocenjuje, da je nedopustno in izredno problematično kakršnokoli oblikovanje vzporednih oboroženih struktur, izražanje sovraštva in pozivanje k nespoštovanju ustave in nacionalne zakonodaje.

Andrej Šiško štajerska varda Strašljivo Slovenija Na spletu se je pojavil 7-minutni posnetek govora Šiška zamaskiranim Štajercem

V več političnih strankah so tovrstna urjenja oboroženih zamaskirancev ostro obsodili in poudarili, da je to v nasprotju s slovensko ustavo. V SDS pa so prepričani, da za vardo stoji Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, kjer pa so tovrstno povezovanje obsodili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Rudman 07:41 05.september 2018.

    Vi kateri ste proti Siskotu. Najprej si naselite domov migrante na svoje stroske, potem poskrbite za upokojence, da bodo dostojno lahko ziveli, resite problem brezdomcev, ocistite drzavo kradljivcev in jim poberite vse premozenje itd. Trenutna vlada vam bo pobrala vse ...prikaži več kar se imate in vas prodala tujcem.

  • Spark 06:48 05.september 2018.

    Najmanj neprimeren in zgražanja vreden je medel odziv posameznih politikov, idiotski odziv SDS, četudi je iz letala opaziti znake kaznivega dejanja po KZ, člen. 359 točka 1, ali pa člen. 355 točka 1.

  • Boris Jug 20:00 04.september 2018.

    LE KJE JE VOS -SRAM ME JE KOT SLOVENCA