Slovenija
715 ogledov

Zaradi oderuških kreditov v priporu

Privedba pred preiskovalnega sodnika Fotosmedija
Po sredini kriminalistični akciji dve osebi v priporu in opozorila k previdnosti.

Po sredini kriminalistični akciji v Mariboru in Ljubljani, povezani z oderuškimi krediti, goljufijami in pranjem denarja, ostajata v priporu dve osebi. Kazenska ovadba je bila podana še zoper dve fizični in sedem pravnih oseb, predvidevajo pa, da je bilo v sporne posle vključenih še več oseb.

"Pri več mesecev trajajoči obsežni preiskavi so bile ugotovljene nepravilnosti, ki po mnenju predstavnikov vseh sodelujočih organov predstavljajo najbolj nizkotno obliko koristoljubja," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda.

Krediti pod oderuškimi pogoji

Osumljeni so na območju celotne Slovenije od leta 2009 organizirali mrežo medsebojno povezanih gospodarskih družb, ki so večjemu številu oseb dajale kredite pod oderuškimi pogoji in si tako nezakonito pridobili najmanj 174.000 evrov. Prav tako so kot zastopniki pri vlaganju odškodninskih zahtevkov na različne zavarovalnice zaračunavali storitve, ki sploh niso bile opravljene, ali pa so opravili nepotrebne storitve. Tako so si po ugotovitvah policije pridobili več kot 51.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Ciljala na ljudi  v stiski

Ciljna skupina kreditodajalcev so bile osebe v veliki stiski, večinoma upokojenci z nizkimi pokojninami ali tisti, ki niso mogli več plačevati osnovnih življenjskih stroškov in pri banki niso dobili kredita. Kreditodajalci so z oglaševanjem domnevno ugodnih kreditov izkoristili te stiske in žrtvino nepoznavanje zakonodaje in pogodb. Tako so na primer sklepali pogodbe, po katerih je bilo za 5000 evrov kredita treba plačati tudi 11.600 evrov. Velikokrat so pogodbe vključevale tudi ustrahovanje kreditojemalca.

V teh primerih je šlo za podjetja, ki niso imela dovoljenja za poslovanje, prav tako so se storilci zaščitili pred pregonom. Tako so lahko uslužbenci v spornih posojilnicah hranili dokumentacijo le na USB ključkih ali v svojih zasebnih torbah, ki jih tržni inšpektorji ne smejo pregledovati. "Šlo je za izredno prefinjen naklepen način, kako se izogniti inšpekcijskemu nadzoru," je dodala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Oškodovanih več tisoč ljudi

Dosedanji izsledki preiskave kažejo, da je lahko bilo na ta način oškodovanih tudi več kot tisoč ljudi.

Komentarjev 5
  • lukaz 19:00 25.januar 2014.

    Zaprite jih za 10 let, pa s tem, da morata vsak dan opravljat družbeno koristna dela kot je serviranje hrane brezdomcem ali pa čiščenje ulic!!!Samo tako jih bo izučil. Na koncu bosta itak dobila leto ali dve zapora oa ...prikaži več 20 000 € kazni za prigoljufane miljone!!!

  • Smiljan Hostnik 21:32 24.januar 2014.

    Kaj, zdaj Zurnalovci, bomo se tozli ali boste še dalje pisali lazi?;)

  • depresija 19:34 24.januar 2014.

    Ja itak.. Žlender, Hostnik - sami južnjaški priimki. Take zadeve, zaradi katerih sta ta dva 'osebka bivše juge' (kar si tudu ti, Marko, razen če si manj kot 23 let star. kar najbrž si, po komentarju sodeč) ovadena, so večinoma ...prikaži več v domeni Slovenceljnov, ki se odločijo obrnt lastne sodržavljane...