Slovenija
39 ogledov

Zaradi odjuge možne poplave

Zaradi odjuge in večje količine padavin lahko v sredo in četrtek pride do manjši Žurnal24 main
Zaradi odjuge in večje količine padavin lahko v sredo in četrtek pride do manjših razlivanj rek na Vipavskem in v osrednji Sloveniji.

"Odjuga bo trajala od danes pa vse do četrtka, vendar pa po zadnjih podatkih ta ne bo tako kritična, kot je bila tista ob lanskem božiču," nam je povedal Janez Polajnar, hidrolog na Agenciji RS za okolje.

"Reke bodo narasle v osrednji, južni in jugozahodni Sloveniji. Največji porast lahko pričakujemo na Vipavskem, pri reki Reki, Ljubljanici in Kolpi. Do manjših razlivanj bi lahko na teh območjih prišlo predvsem v sredo in v noči na četrtek,"
doda.

Poplavljalo bo tudi morje
T. i. rezidualno plimovanje, ki je pogojeno z nizkim zračnim pritiskom in južnim vetrom v Jadranu, je po Polajnarjevih besedah povišano že ves teden. "Najvišja plima je bila v petek, vse do četrtka pa lahko med 8. in 10. uro dopoldan spet pričakujemo povišano plimovanje morja. Na določenih najbolj izpostavljenih mestih lahko pride do razlivanj."

Hidrolog poudarja, da bodo zaradi hladnega vremena, ki se nam obeta naslednji teden, vse reke upadle. 

V četrtek spet sneg
"V prvem delu dneva, ko so tla ponekod še mrzla, je nevarnost poledice, vendar bo ta nevarnost hitro minila," je zjutraj povedal Uroš Strajnar, dežurni prognostik na Arso. "Danes, jutri in pojutrišnjem bo oblačno, občasno bo rahel dež, rosenje," napoveduje Strajnar. "Nekaj več dežja bo na zahodu ali v hribovitih predelih, najmanj pa na vzhodu." Temperature bodo po napovedih agencije danes dosegle pet, na Primorskem 11 stopinj, nato pa bo vsak dan topleje.

Sneg se bo po besedah Strajnarja po Sloveniji različno obdržal. "Na Gorenjskem bo najverjetneje obstal, na Štajerskem pa ga bo največ pobralo," pravi in napoveduje, da se bo v četrtek spet ohladilo. "Zjutraj bo morda še šest ali sedem stopinj, nato pa se bodo temperature spustile na ničlo in bo spet pobelilo," pojasnjuje. Od petka naprej pa kaže na suho, mrzlo in jasno vreme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.