Slovenija
77 ogledov

Zaradi odvzema koroških dečkov bo Odbor2014 predlagal spremembo zakona

Za otroke gre Anže Petkovšek
Zaradi namestitve koroških dečkov v rejniško družino bo Odbor2014 predlagal spremembo zakona, že zdaj pa iščejo prostovoljce in pobirajo prispevke. Spremembe načrtujejo tudi na ministrstvu za delo.

Takoj po prvomajskih praznikih naj bi Odbor 2014 z Alešem Primcem na čelu začel zbirati podpise za spremembo družinske in procesne zakonodaje, ki naj "onemogočale odvzem otrok starim staršem, v primeru, da izgubijo starše, kot se se je to zgodilo v t. i. velenjskem primeru".

Primc nam je v telefonskem pogovoru potrdil, da spremembe zakonodaje res pripravljajo, a ker so zaenkrat še v pripravi o njih še ne želijo govoriti. Predstavili jih bodo v začetku maja.

Tako tudi ni povsem jasno, ali bodo spremembe podobne tistim, ki jih načrtuje ministrstvo za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak. Ta je v začetku meseca napovedala "celovito spremembo zakonodaje, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja". Na ministrstvu pa obljubljajo tudi, da se bodo "ukrepi za zaščito otrok, ki so trajnejšega značaja, iz centrov za socialno delo prenesli na sodišča".

O možnosti,  da bi starim staršem omogočili posvojitve otrok, pa po naših neuradnih podatkih na ministrstvu še razpravljajo.

Že zdaj zbirajo prostovoljce in finančne prispevke

Predsednik Odbora 2014 je ob tem izpostavil še, da so jasno povedali, da v primeru, da ministrstvo v enem mesecu ne bo predlagalo sprememb, bodo to storili sami. "Jaz ne vidim še nobenega predloga," je izpostavil še Primc, ki pa je članom Odbora 2014 že poslal e-pošto, v kateri jih poziva, naj izkažejo podporo dvema zakonoma, za kateri dva bodo zbirali podpise v maju. Poleg omenjenega, ki ureja družinsko zakonodajo, še zakon o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju.

Med svojimi člani pa Odbor 2014 že zdaj zbira prijave tistih, ki bi želeli sodelovati na stojnicah, ter vabi, naj člani prispevajo finančna sredstva za zbiranje podpisov. "Ob zbiranju bodo nastali stroški upravnih taks, natisnili bomo nekaj plakatov in informativnih letakov, prostovoljci na stojnicah pa morajo biti razpoznavni zato bodo imeli majice Odbora 2014."

Za začetek parlamentarne obravnave predloga sprememb zakona je potrebno zbrati 5000 overjenih podpisov volivcev v 60 dneh.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:30 28.april 2016.

    Evo s tem se pa jz strinjam. Kar je slabga se more obsojat pa če je levo al pa desno.

  • izRODEk 08:38 28.april 2016.

    Kot prvo je Primc zopet zamudil (prvič ga je prehitel hinavec Moderndorfer z vložitvijo zakona o družinskih razmerjih, zdaj pokvarjena državna uradnica, ministrica za socialo Anja Kopač Mrak).Kot drugo je jasno, da gre zgolj za promocijo prihajajoče stranke ...prikaži več na črnuharski strani, saj se bliža dokončen potop vladavine JJ-a in se iščejo nadomestkiKot tretje je očitno, da ne Anja Kopač Mrak (in njen kartel SD - Socialni demokrati) kot tale Primc niso dorasli situaciji (oboji zamujajo, oboji ne zasledujejo življenskih okoliščin, AKMrak birokratizira, ta bumbar pa politizira področje skrbništva).Anja Kopač Mrak in nastavljenci iz SD - Socialnih demokratov morajo enkrat, za vedno spokati iz ministrtstva za delo, družino, soc. zadeve. Ampak, če si česa ne želimo je, da jih nadomesti tole nekaj, kar se odziva na Primc.

  • izRODEk 08:32 28.april 2016.

    Na ARSO ni edini, tam je polno wannabe alfa samcev iz NSI, ki so v službi zgolj zaradi socialne varnosti, v prostem času pa pametujejo, kako naj si vsak sam zasluži za kruh.