Slovenija
39 ogledov

Zaradi okvare zaustavili nuklearko v Krškem

Radioaktivni odpadki iz Jedrske elektrarne Krško se bodo očitno še vrsto let kop Žurnal24 main
Zaradi napake na ventilu nuklearno elektrarno izključili iz omrežja.

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) je ponoči prišlo do motnje pri delovanju razbremenilnega ventila pare na enem od dveh dogrevalnikov pare in izločevalnikov vlage v klasičnem delu elektrarne. Vplivov na okolje ni bilo, Nek bodo v omrežje vnovič vključili predvidoma konec tedna.

Iz Neka so sporočili, da se je ob okvari v okolje sproščala para, kar je bilo slišno tudi v okolici elektrarne. Ob delnem zmanjšanju moči se je ventil samodejno vrnil v želeni položaj.

V Neku zdaj poteka natančna diagnostika vzroka odstopanja delovanja ventila. Za korekcijo in njegovo ustrezno nastavitev bo potrebna kratkotrajna zaustavitev elektrarne, ki jo bodo izvedli še danes.

Kot so dodali v Neku, bodo morali za omenjena dela temperaturo na ventilih znižati z običajnih 270 pod 60 stopinj Celzija. Vnovično priključitev Neka v omrežje pa predvidevajo ta konec tedna.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Žurnalček 18:21 21.april 2017.

    Varnostni ventil pritiska pare v kotlu. Ja gospoda a ne morete montirati dva ventila , enega za drugim in če se eden pokvari , drži še zmeraj drugi in ni potrebno zaustaviti NE. Okvarjeni se pa zamenja pri še kakšni ...prikaži veči drugi zaustavitvi ali pa remontu !.

  • wolf.ata 10:16 21.april 2017.

    ja,res je nič nisem spal ponoči,pa tudi drugače je bolj glasna ponoči,ker ropotajo novi ventilatorji,ki so jih vgradili pred cca. 2-3 leti,so izgleda bolj zmogljivi-hitrejši ali pa postavljeni pod drugim kotom,uglavnem ponoči so zelo moteči,vsaj v Dol.vasi pri Krškem,žalostno je,da ...prikaži več od tega posamezniki nimamo nič,vsaj kako elektriko popust bi dali,