Slovenija
15 ogledov

Zaradi pametnih naprav pozabili telefonske številke

Telefoniranje Profimedias
V nekaj letih so mobilniki skoraj popolnoma onemogočili naš spomin za telefonske številke. Več kot tretjina Evropejcev brez svojega telefona ne bi znala poklicati partnerja.

Dvajset let nazaj je vsakdo znal zdrdrati vse telefonske številke svojih sosedov, prijateljev, službe, zdravnika, frizerja in mehanika. Papirnati telefonski imenik je bil na polici le za nujne primere. Danes je vse drugače. Kaj se je zgodilo?

Študija, ki jo je pripravilo podjetje Kaspersky Lab, sicer bolj znano po svojih protivirusnih rešitvah, ugotavlja, da smo ljudje vse bolj podvrženi digitalni amneziji, to je stanju, ki je rezultat naše tesne navezanosti na tehnologijo. 

Naša nesposobnost, da bi si zapomnili celo takšne stvari, kot so pomembne telefonske številke, tiči v dejstvu, da smo digitalnim napravam zavoljo lastnega udobja v celoti prepustili skrb za tovrstni spomin. 

A posledice so nevarnejše, kot se jih zavedamo, dokazuje raziskava, ki je bila izvedena po vsem svetu. 

Več kot polovica Evropejcev se v trenutku ankete ni moglo spomniti na pamet telefonske številke svojih otrok ali pa službe, ne da bi jo pogledali v seznamu s kontakti. Tretjina pa sploh ne bi vedela, kako brez lastnega telefona priklicati partnerja v primeru nujnega dogodka. Kot nekakšen podaljšek iz preteklosti pa vseeno skoraj polovica vprašanih dobro pozna številko domačega stacionarnega telefona. 

Internet prevzel vlogo možganskih skladišč

Znanstveniki pojasnjujejo, da s shranjevanjem nekih informacij v zunanje naprave spodbujamo naše možgane, da izbrišejo te podatke iz svojega spomina. To sicer še ni samo po sebi katastrofalno, saj s tem naredimo prostor za nove informacije, kajti naši možgani imajo omejeno zmožnost, do koliko informacij lahko dostopajo.

Vendar pa so nekoč morda dobro znane telefonske številke iz našega spomina ušle tudi zavoljo tega, ker jih vmes nismo dovoljkrat obnovili. S tem pa so počasi zbledela iz spomina. Anketiranci so v veliki meri pritrjevali, da dandanes uporabljajo internet kot glavni vir iskanja podatkov, in to pred knjigami ali knjižnicami, kot je bilo običajno nekoč. Prav tako s jih večina strinja, da postaja internet podaljšek njihovega spomina, v katerem je vse na voljo le z nekaj kliki. 

Zanimivo imajo največji problem z morebitno izgubo pametnih naprav ženske in mlajši anketirani, saj so največkrat odgovorili, da jim telefon poleg osnovne funkcije služi tudi kot shramba fotografij, kontaktov in sporočil ter bi bili ob izgubi še posebej oškodovani. Okoli četrtino žensk in tretjino mladih bi takrat gotovo zajela panika, priznavajo.

Kaj pa vi, poznate na pamet telefonske številke svojih najbljižjih?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Janez_53 09:00 04.julij 2015.

    Pa ravno to ti dopoveduje članek!!! Če izgubiš svoj telefon ali se ti pokvari, boš lahko klical le sam sebe, ker drugih številk ne znaš na pamet! Pravzaprav niti sam sebe ne boš mogel klicati, če ti telefon ne deluje!

  • vzev 22:34 03.julij 2015.

    Poznam samo svojo telefonsko. Zakaj se bi učil še druge, če pa jih tako imam shranjene

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:52 03.julij 2015.

    Poznam tistih nekaj cifer ki jih uporabljam na pamet. Je pa res da ne kličem/smsam veliko oseb.