Slovenija
1901 ogledov

"Zaradi SDS so se domovi za starejše znašli v finančni stiski"

Luka Mesec Flickr
Vlada je sprejela več ukrepov za pomoč ranljivim skupinam. V to je vključena uskladitev pokojnin, dvig minimalne plače ter omejitev dviga oskrbnin.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je predstavil sprejete nujne ukrepe, ki "bodo pomagali vsem."

Kot je omenil, se je vlada odločila pomagati tudi upokojencem in domovom za starejše ter ljudem z minimalno plačo. "Upokojenci bodo že letos dobili predčasno redno usklajeno pokojnino, povečala se bo za 4,5 odstotka, za kolikor so se povečale tudi plače v javnem sektorju," je razložil minister. Dodal je še, da bo povišana pokojnina izplačana že novembra in decembra.

Dvig pokojnin in omejitev oskrbnin

Dvig pokojnin naj bi po njegovem mnenju pomagal tudi domovom za starejše. "Zaradi referendumske ponudbe SDS proti zakonu o dolgotrajni oskrbnini so se domovi za starejše znašli v finančni stiski," je povedal minister. "Prvi sprejeti ukrep je 12 milijonov pomoči za financiranje kadra in pomoč pri financiranju stroškov hrane, elektrike in ogrevanja.

S tem se želi vlada izogniti pretiranem dvigu oskrbnin. Dogovorili so se, da se oskrbnine ne smejo povečati za več, kakor se povečujejo pokojnine, torej ne več kot za 4,5 odstotka.

Dvig minimalne plače

Na seji je minister Mesec predstavil tudi nov ukrep za uskladitev minimalne plače. "Minimalna plača se bo v prihodnjih mesecih uskladila z rastjo minimalnih življenjskih stroškov in z letno stopnjo inflacije. Že letos se bo uskladila z minimalnimi življenjskimi stroški, naslednje leto pa se bo uskladila s stopnjo inflacije," je razložil.

Prav tako vidi ta ukrep kot "izhodišče za pogajanja v okviru Ekonomsko-socialnega sveta." S tem ukrepom bi se že letos minimalna plača dvignila iz dosedanjih 787 evorv neto na 804 evre. Naslednje leto pa naj bi presegala 850 evrov. "Tako želimo pomagati vsem, ki trdno delajo, ampak slabo zaslužijo," je še dodal Mesec in rekel, da se bodo morali uskladiti s sindikati in delodajalci. Prav tako je omenil, da vlada v nadaljnjem pripravlja tudi shemo za čakanje na delo.

Zemeljski plin Pod streho Vlada bo daljinsko ogrevanje regulirala po vsej državi
Komentarjev 51
  • bobubob 16:08 28.oktober 2022.

    Vlada JJ je s 'hrabrim in glasnim bojem proti virusu' kvečjemu poskrbela, da bo v teh domovih več prostora. In da bo manj prostora v denarnicah raznoraznih 'borcev' s koronskimi neobdavčenimi dodatki, pa čeprav z bolniki ti 'borci' sploh niso ...prikaži večso imeli stika oz. so se pred njimi dobesedno skrivali. Seveda, tile novoobrazniki pa bodo v svoji stari maniri poskrbeli, da bo več prostora tudi v državni blagajni. Skratka, levi in desni dobro skrbijo za nas. Kot Orwellovi pujsi na živalski farmi..

  • Avatar R_D
    R_D 18:25 27.oktober 2022.

    Spet SDS. A vam bo sploh kdaj kapnilo kaj počnejo levaki? Tudi, če bi bil Janez samo en dan na oblasti v vseh 31 letih, bi še vedno bil kriv za vse.

  • upanje 16:46 27.oktober 2022.

    mesec ti si en veliki laznivec ampak ne pozabi da smo upokojenci volilci in cez v4leta ce bos docakal v parlamentu te ne bo nihce volil vidlo se je ze zdaj na predsedniskih volitvah kaksno podporo imate.karlek je nategoval upokojence ...prikaži veče alenka isto tako glej ker se jim ti pridruzis parlamen bos gledal ud zunaj golob pa bo tudi lahko srecen ce bo prestopil prag parlamenta da ga nebo doletela usoda sarca