Slovenija
15 ogledov

Zaradi smrti ovadili sedem oseb

Fotografija je simbolična. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Gradbišče nove tržnice v Celju. Za smrtno nesrečo dveh delavcev bodo odgovarjala tri podjetja.

Pred skoraj enim letom se je na gradbišču nove tržnice v Celju zgodila nesreča, v kateri sta umrla delavca. Policisti so ugotovili, da je 3500 kilogramov težka prečna kovinska konstrukcija ob dvigu z avtodvigalom padla.

Steber ubil dva delavca
Upravljalec avtodvigala je z nosilno verigo zadel v že postavljeno sosednjo prečno konstrukcijo, ki ni bila pravilno varovana. Zato je začela padati, med padcem pa je podrla levi in desni vertikalni steber.

V tem času je na tleh delo opravljalo več delavcev. Vertikalni steber je zadel dva: eden je poškodbam podlegel na samem kraju nesreče, drugi je umrl v bolnišnici.

Ovadili sedem oseb
Pri ugotavljanju vzroka delovne nezgode so vključili tudi strokovnjake z Inštituta za varilstvo Ljubljana, ki so na podlagi dokumentacije ugotovili, da je do nezgode prišlo zaradi "opustitve načrtovanja montaže konstrukcije, koordinacije med posameznimi izvajalci del, samih kršitev predpisov med izvajanjem montaže konstrukcije in neupoštevanja predpisov s področja varstva pri delu, saj so delavci izvajali dela na tleh istočasno z montažo konstrukcije, kar je v nasprotju z veljavnimi predpisi," so sporočili s Policijske uprave Celje.

Zoper sedem osumljencev, starih od 31 do 59 let, so zato podali kazenske ovadbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.