Slovenija
14 ogledov

Zaradi štipendij starši še na slabšem

shod, dijaki, štipendije
1/10
Anže Petkovšek
Na "shodu za svoje štipendije" se je pred parlamentom zbralo okoli 30 dijakov, ki so opozorili na po njihovem mnenju zahrbtno potezo predlagatelja zakona o štipendiranju. Prepričani so, da bo ta prizadel socialno najšibkejše dijake.

S shodom so dijaki poslance in javnost opozorili na izgubo državnih štipendij, ki grozi dijakom z novim zakonom o štipendiranju.

"Novi zakon predvideva štipendije le za polnoletne dijake, kar pomeni, da bi se 18.000 dijakom, ki to štipendijo že prejemajo, pravica odvzela. Ob 83.000 slovenskih dijakih je to dobra četrtina. Zaostrili se bodo tudi pogoji za pridobitev Zoisove štipendije, za katero že zdaj vemo, da jo je težko pridobiti," je v luči shoda pojasnil predsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Aleš Kurnik.

Z ukinitvijo državnih štipendij bo na ramena že tako obremenjenih staršev padel še večji del bremena dijakovih stroškov, je opozoril Kurnik. Država je namreč dijakom že s sprejetim zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v zameno za odvzete državne štipendije dodelila otroški dodatek, ki pa v višini sredstev ni primerljiv z izgubljeno državno štipendijo. "Starši bodo dobili 54 evrov več, njihovi otroci pa na drugi strani izgubili 144 evrov, razlika je 90 evrov in je zelo očitna," je za zurnal24.si še pojasnil predsednik DOS.
Zbrani dijaki se nameravajo udeležiti tudi današnje javne predstavitve mnenj o zakonu o štipendiranju, ki ga organizira prlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, z namenom pridobiti mnenja in stališča strokovne in širše javnosti k zakonu kot podlago za obravnavo na matičnem delovnem telesu.

"S prisotnostjo bomo pokazali, da nam ni vseeno za sistem štipendiranja v Sloveniji," je bil še odločen Kurnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.